A Kremlben arra számítanak, hogy Ciprus az orosz pénzügyi segítségért cserébe állami tulajdonban lévő pénzügyi eszközöket kínál megvételre Moszkvának - közölte értesüléseit szerdán a Vedomosztyi című orosz napilap.

A befolyásos üzleti-politikai újság Kremlhez közeli forrása szerint Ciprus nem csak a 2011-ben 4 és fél évre kapott 2,5 milliárd eurós orosz kölcsön átstrukturálását akarja elérni, hanem több változatot kínál fel Moszkvának pénzügyi befektetések megvételére, hogy készpénzhez jusson.

A lapnak egy kormányzati tisztviselő név nélkül úgy nyilatkozott, hogy szerinte Ciprus már elmulasztotta az esélyt arra, hogy támogatást kapjon az állami kölcsön fejében, minthogy Oroszország háta mögött egyezkedett.

Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter is kételkedik abban, hogy Oroszország belemenne a Ciprusnak adott 2,5 milliárd eurós kölcsön átütemezésébe. Arra számít, hogy az események rosszul alakulnak, mivel szerinte már nem születhet jó döntés. Úgy véli, hogy Ciprus aligha kap eszközeiért 2 milliárd eurónál többet. Kudrin úgy tudja, hogy a szigetország kormánya pénzintézeti érdekeltségeket kínál megvételre, amelyek azonban az orosz szakember szerint már senkit sem érdekelnek.

Egy név nélkül nyilatkozó orosz kormányzati tisztviselő a Vedomosztyival azt tudatta, hogy tekintélyes orosz üzletemberektől nem kaptak jelzést Cipruson beragadt eszközeikről. Ők alapvetően tranzit országként használták a szigetországot, és sokkal megbízhatóbb országokban: Svájcban, Luxemburgban, Nagy-Britanniában helyezték el pénzüket.

Alekszandr Zaharov, a Paragon Advice Group partnere is ezt erősítette, mondván, hogy a nagy vállalkozások szinte alig használták a ciprusi bankokat arra, hogy ott tartsák a pénzüket. Cipruson gyakran orosz tulajdonban lévő offshore cégeknek nyitottak számlát, mivel az ilyen számlákról naponta 8 ezer eurót is le lehetett venni, ellentétben a magánszemélyekkel, akiknek a kivét lehetőségét napi 800 euróban korlátozták.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 074 270 megtekintés

Videó: 48 303 150 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921076

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh