Bizalmas dokumentumok tömege szivárgott ki az adóparadicsomok világából - írta csütörtöki számában a Süddeutsche Zeitung című német lap, amely Offshore Leaks címmel indított sorozatot az anyagból kibontakozó ügyekről, amelyek 170 országból összesen 130 ezer embert érintenek, köztük hírességeket, volt államfőket, nagy- és kisvállalkozókat és bűnözőket. A beszámoló nyomán a német pénzügyminisztérium jelezte: a hatóságok is meg kívánják ismerni a feltárt adatokat.

A müncheni lap beszámolója szerint a 260 gigabájt nagyságú adattömeget tartalmazó számítógép-merevlemezt postán küldték el névtelenségbe burkolózó források az oknyomozó újságírók nemzetközi konzorciuma (ICIJ) nevű washingtoni központú újságíró-szervezethez. A merevlemezen találtak egyebek között több mint kétmillió e-mailt, cégadatbázisokat, szerződéseket és különböző okiratokat, offshore-cégek alapítóinak útleveléről készült szkennelt másolatokat, titkosított fájlokat, word-fájlokat, pdf-fájlokat és sok minden egyebet, ami együttvéve akkora iratköteget tesz ki kinyomtatva, mint félmillió Biblia egymás mellé állítva.

A gigantikus méretű adatforrás feldolgozásába az ICIJ 46 országból vont be médiumokat, köztük a brit BBC-t, az amerikai Washington Postot, a francia Le Monde-ot, Németországból pedig az NDR regionális közszolgálati műsorszolgáltatót és a Süddeutsche Zeitungot. Az így összeállított 88 fős csoport 15 hónapja dolgozik az adatok értelmezésén, rendszerezésén és ellenőrzésén.

A munka korántsem ért véget, az Offshore Leaks adatbázis azonban így is "a legnagyobb csapás" a világgazdaságban az adóparadicsomok révén kialakult "hatalmas fekete lyuk" ellen - értékelte az eddig elvégzett munkát egy beavatott.

Az adatok révén képet lehet alkotni több mint 122 ezer úgynevezett levélszekrénycégről - valamely igen kedvező adózási környezetet biztosító országban kizárólag adóoptimalizálási célból bejegyzett vállalkozásról -, illetve a mögöttük álló mintegy 130 ezer személyről - áll a Süddeutsche Zeitung sorozatának bevezető részében, amely részletesen bemutatja egy 2011-ben meghalt híres német milliárdos, Gunter Sachs, Brigitte Bardot egykori férjének offshore-cégek révén végrehajtott rendkívül összetett és kétes pénzügyi műveleteit.

Az adóparadicsomok révén létrejött "fekete lyuk" dimenzióit mutatja, hogy becslések szerint csak az Európai Unióban évente ezer milliárd euró adóbevételtől esnek el a tagállamok az adóparadicsomokban bejegyzett cégeken keresztül végzett műveletek miatt. Ezért az Offshore Leaks iránt állami szervek is érdeklődnek.

A német pénzügyminisztérium egy szóvivője a Süddeutsche Zeitung cikkére reagálva közölte: az újságíróknak továbbítaniuk kell a lényeges adatokat tartalmazó dokumentumokat a hatóságoknak, hogy azok minél hamarabb megindíthassák a szükséges eljárásokat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 674 792 megtekintés

Videó: 49 737 911 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7127821

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh