A bankrendszer liberalizációjának újabb lépéseként Kínában teljes egészében magántulajdonban lévő pénzintézetek nyithatnak meg az idén. Erre korábban soha nem adódott lehetőség.

A Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) bejelentése szerint a kísérleti program részeként három-öt magánbank kezdheti meg működését az országban. Felállításuk kitételeit és működési területüket a CBRC részletesen szabályozza, a pénzügyi és rendszerkockázatokat illető felülvizsgálatot is a hatóság végzi majd. Az előírások és a pénzintézetek számára megszabott normák "nagyon szigorúak" lesznek - ígéri a bizottság.

Az új bankok alapítása mellett a már működők magántőkével való megsegítése, átalakítása is lehetővé válik a program keretein belül. A CBRC emellett a külföldi tőke fokozatos beengedését is kilátásba helyezte, egyelőre pontos határidő megjelölése nélkül.

Magánbankok alapítására Kínában egészen eddig nem adódott lehetőség - az országban működő összes pénzintézet - legalább részben - állami tulajdonban van, a szektort egyértelműen a száz százalékig központ által vezérelt óriásbankok uralják. Az állami kézben lévő bankok monopóliuma egyebek között a pénzügyi források újraelosztásának torzulásához vezetett, tőlük ugyanis az állami projektekbe áramlott a legnagyobb mennyiségű tőke, míg a kis- és közepes vállalatok számára sokszor nem akadt hitel.

A magánbankok a bankrendszer reformját hozhatják el és friss pénzzel láthatják el a kínai gazdaság szereplőit. Új források bevonására minden korábbinál nagyobb szükség mutatkozik, a hitelezési lehetőségek ugyanis szűkösek, a gazdaság általános lassulása miatt bajba jutott, kölcsönre szoruló vállalatok száma növekszik.

Mindezen túl a magántulajdonban lévő pénzintézetek növelhetik a versenyt a szektorban, az állami beavatkozás háttérbe szorulásával előnyösebb feltételeket teremtve a piaci szereplők számára.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 087 349 megtekintés

Videó: 48 316 928 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923143

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh