Az euró fokozatosan elveszíti a pozícióját, mint tartalékvaluta. A fejlődő országok 40 milliárd euróra csökkentették euró tartalékaikat. Ilyen statisztikát mutat a tavalyi évre az IMF. Az euró alternatívájaként, az amerikai dollár mellett, a szakértők egyre többször említik a rubelt. Igaz, hogy annak egyelőre csak a FÁK országaiban van esélye.

A fejlődő országokban a tartalékok mintegy 62%-át tartják dollárban, euróban – mindössze 24%-ot. Az európai valutának az elmúlt 10 évben ez a legalacsonyabb mutatója. Az országok átteszik megtakarításaikat japán jenbe, brit fontba és ausztrál dollárba. A szakértők biztosak abban, hogy a lista a rubellel is kiegészülhet.

Az orosz kormány már nem egyszer hangoztatta, hogy a rubel tartalékvalutává válhat, különösen a volt Szovjetunió országaiban. Ehhez elengedhetetlen, hogy a rubel az egyik fő elszámolási egységgé váljon a régió országai között. Ezen a téren Oroszországnak nagy sikerei vannak, különösen, ami a Vámszövetséget illeti, hiszen, például, a Fehéroroszországból érkező importáru 90%-át, míg az exportárunak a 40%-át rubelben fizetik ki. Annak érdekében, hogy a FÁK országai gyorsabban áttérjenek a rubelben való kifizetésekre, az orosz bankrendszert kell használni – állítja Oxana Oszipovszkaja pénzügyi elemző:

Van lehetőség arra, hogy a rubelt fokozatosan átalakítsuk tartalékvalutává, mert az orosz bankrendszer erős. Így ennek a számlájára lehetséges a rubelben intézett pénzügyi tranzakciók növelése. Erre van is érdeklődés, hiszen a külső források minden országban szűkültek, beleértve a volt szovjetuniós tagországokat is. A FÁK országainak pénzügyi rendszere használhatná a rubelt, mint külső hiteleszközt.

Az orosz gazdasági növekedés azt is közvetlenül befolyásolja, hogy a rubel milyen gyorsan tud tartalékvalutává válni a régióban. Az orosz kormány már elérte a stabil gazdasági növekedést. Ezen kívül az orosz gazdasági fejlődés és a rubel népszerűsége a FÁK országaiban összefügg a világban kialakult helyzettel, különösen, ami Európát illeti. A véleményét ezzel kapcsolatban Jakov Mirkin, az Orosz Világgazdasági Intézet szakértője mondja el:

Az orosz gazdasági fejlődés nagymértékben függ attól, hogy hogyan alakul az euró övezet helyzete. Oroszország kereskedelme az EU-val az ország összes kereskedelmének 50%-át teszi ki – ez több, mint a volt szovjetuniós tagországokkal.

Meg kell jegyezni, hogy Fehéroroszország és Kazahsztán nem régen tartja megtakarításait rubelben. Az ilyen országok száma pedig nő, Ukrajna és Törökország is kifejezte már igényét erre.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 957 megtekintés

Videó: 48 312 255 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922370

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh