A Koreai-félsziget nukleáris fegyvermentesítésével kapcsolatos elkötelezettségét hangsúlyozta Kína és az Egyesült Államok Pekingben, ahol John Kerry amerikai külügyminisztert szombaton Kína legfelsőbb vezetői fogadták.

A kínai központi televízió beszámolója szerint Li Ko-csiang kormányfő az amerikai külügyminiszter előtt a biztonsággal kapcsolatos közös felelősségről és adott esetben a következmények közös vállalásáról beszélt.

John Kerry előzőleg kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott megbeszéléseket. John Kerry utalt rá, hogy a jelenlegi egy igen kritikus időszak, sok komoly kihívást jelentő kérdéssel. Elmondta, ezek közé tartozik a Koreai-félsziget helyzete, Irán nukleáris programja, Szíria és a Közel-Kelet, valamint a világ gazdaságai, amelyeknek lendületre van szükségük.

Vang Ji hangsúlyozta: országa ragaszkodik a félsziget atommentesítéséhez, a békéhez és a konfliktus tárgyalásos rendezéséhez. A kínai miniszter aggodalmát fejezte ki a Koreai-félszigeten kialakult feszültség miatt. Egyben arra sürgette az érintett feleket, hogy "folytassanak párbeszédet, javítsák kapcsolataikat, és a kölcsönös bizalom megteremtésével segítsék elő a nukleáris leszerelést, Északkelet-Ázsia tartós békéjét".

Az amerikai külügyminisztert fogadta Hszi Csin-ping kínai államfő is, aki úgy értékelte, hogy a kínai-amerikai kapcsolatok történelmi korszakhoz érkeztek. Ezzel arra utalt, hogy mindkét országban új kormány alakult. Célként említette a stratégiai és hosszú távú együttműködést, a párbeszédet, a nézetkülönbségek kezelésében pedig a kölcsönös tisztelet.

John Kerry, aki külügyminiszterként először jár Pekingben, vasárnap Tokióba utazik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 695 933 megtekintés

Videó: 48 907 397 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023676

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh