Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a londoni orosz nagykövetségen tartott beszédében összegezte a közelmúltban, a NATO rakétavédelmi rendszer ügyében lezajló változásokat.

"Az orosz stratégiai erők már képesek arra, hogy szükség esetén rést üssenek az amerikai rakétapajzson. Sajnáljuk, hogy az Egyesült Államok erre vesztegeti a pénzét és ezzel minket is fegyverkezési kiadásaink növelésére kényszerít. Az amerikai rakétapajzs számunkra semmit nem jelent, ez csak egy blöff volt. Katonai fenyegetést nem jelent, a kérdést politikai és gazdasági kérdésként kezeljük."

Rogozin elmondása szerint Moszkva kritikus válasza a rakétapajzsra annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok ezzel - politikai alapon - más országokat is a védelmi rendszerek fejlesztésére kényszerít anélkül, hogy bármilyen valós fenyegetésnek lennének kitéve. Az amerikai rakétapajzs Európába telepítése pedig főként politikai probléma, mivel önmagában a jelenléte is az amerikai külpolitika terjeszkedő, provokatív természetét fejezi ki.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte, 2020-ig a stratégiai erők 100%-os megújítását fogják elvégezni. Érthető, hogy egy ilyen léptékű modernizációval szemben a NATO - melynek valamennyi tagállama pénzügyi gondokkal küzd - keleti jelenléte nem fenntartható. Az atlantista terjeszkedés falakba ütközött, melyeken az orosz újra-fegyverkezés és a térség országainak fokozódó nyugat-ellenessége képez őrtornyokat.

Az amerikai külügy megalázó helyzetét pedig csak tetézi, hogy a keleti hatalmak már a diplomácia szintjén is nyíltan beszélnek a NATO működésképtelenségéről, valamint a szenvedő nyugati gazdaságok kárán felépített amerikai rakétarendszer jelentéktelenségéről.

Rogozin ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az országok az amerikai rakétarendszer miatt hatalmas összegeket fordítanak fegyverkezési programokra, a fejlett országok védelmi rendszereinek egy egészen más fenyegetéssel kell szembenézniük. A cseljabinszki meteor-becsapódást követően az orosz védelmi ipar a potenciális veszélyt jelentő aszteroidák monitorozására fog összpontosítani.

Márpedig ha a keleti tömb legfőbb gondjává az aszteroidák elleni védekezés vált, az egyben azt is jelenti, hogy az amerikai katonai erő olyan mértékben jelentőségét vesztette, hogy a kérdés már csak az maradt; az új, többpólusú világ nagyhatalmai milyen arányban fogják betölteni a NATO helyén kialakuló hatalmi űrt. A Nyugat elvesztette a fegyverkezési versenyt, a (kamat)gyarmatbirodalom széthullásának ideje pedig már csak politikai, gazdasági kérdés.

Mint Rogozin is mondta; az amerikai rakétavédelmi rendszert Oroszország pusztán politikai és gazdasági problémaként kezeli.

Forrás: hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 738 440 megtekintés

Videó: 48 945 501 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030677

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh