Atombombával vadásztak galambra - így minősítette az egyik legmagasabb rangú ciprusi köztisztviselő azt, ahogyan Németország és a Nemzetközi Valutaalap kezelte a ciprusi válságot. Azt is mondta, hogy leromboltak egy működő gazdaságot.

Hrisztosz Patszalidesz, a ciprusi pénzügyminisztérium államtitkára olyan "megszálló erőknek" nevezte a nemzetközi hitelezőket, akik nem törődtek az emberi jogokkal.

Patszalidesz részt vett a Ciprus és az Európai Unió, valamint az IMF közötti pénzügyi rendezésről szóló tárgyalásokon. A tisztviselő egy bizottsági ülésen mondta el a véleményét. A testület a ciprusi válság kirobbanásának körülményeit vizsgálja.

Azt mondta, hogy a könyörtelen technokraták csoportja kíméletlen pénzügyi büntetéssel sújtotta a pénzhiánnyal küzdő Ciprust.

"Németország és az IMF előírására ... atombombával lőttek galambra" - mondta Patszalidesz. Sok ciprusi elvesztette egy élet munkájával összegyűjtött megtakarítását idén márciusban, amikor a hatóságok veszteségként könyvelték el a betétbiztosítással nem védett betétek egy részét Ciprus két legnagyobb bankjában - a Laiki Bankban és a Bank of Cyprusban.

A betétesek vesztesége - közte a külföldieké, így sok oroszé is - része annak az ügyletnek, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurót kapott az EU-tól és az IMF-től.

Patszalidesz, arra a kérdésre, hogy vajon a betétesek vesztesége összeegyeztethető-e a személyi jogokkal, azt felelte: "amikor megszálló erőkkel van dolga az embernek, nem esik szó az emberi jogokról". Szerinte tönkretették a "működő gazdaságot". Hozzátette, hogy bár Ciprus is hibázott, de a rászabott büntetés mértéke nagyobb, mint a kezelt probléma.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 420 megtekintés

Videó: 48 306 217 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921423

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh