Alááshatják a jogállamiságot és gyengíthetik a biztonságot a drónok, vagyis a pilóta nélküli, katonai célra használt repülőgépek. További gond, hogy az egyének célzott likvidálására is alkalmas repülőeszközök használatának jogi keretei és normái nem egyértelműek. Szakértők szerint ezért is van szükség minél előbb nemzetközi vitára a kérdésről.

Az EP védelmi és emberi jogi szakbizottsága április 25-én rendezett szemináriumot szakértők és képviselők részvételével a témáról.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a dróntechnológia gyorsan fejlődik, egyre több a drón, ami egyúttal a hadviselés szabályait is átalakítja. Ezért szerintük minél hamarabb át kell gondolni a vonatkozó nemzetközi jogi passzusokat. A globális vita kezdeményezésében pedig az EU is fontos szerepet játszhat.

Háborús övezeten kívül is

A szakértők egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok drónpolitikájának tudomásul vétele nem jelentheti azt, hogy az egyúttal a közös norma lenne.

„Az Egyesült Államok már több mint 350 célzott támadást hajtott végre Pakisztánban és több mint ötvenet Jemenben. Ezek pedig nem háborús övezetek” - jegyezte meg Camille Grand, a párizsi központú Fondation pour la Recherche Strategique biztonságpolitikai kutatóintézet igazgatója.

Grand elmondta azt is, hogy a dróntechnológiát közel nyolcvan ország szeretné megszerezni, ami jelzi, hogy ezek az eszközök a modern hadviselés bevett eszközeinek számítanak.

Mit gondol az EU?

A vitán felszólaló képviselők szerint az EU-nak minél hamarabb ki kell alakítania álláspontját a kérdésben.

A liberális, brit Sarah Ludford meggyőződése, hogy az EU igenis fontos szerepet játszhat a drónhasználat nemzetközi jogi szabályainak kidolgozásában.

Kollégája, a szocialista, portugál Ama Gomes viszont az Egyesül Államok számára tenné nyilvánvalóvá, hogy milyen súlyos következményekkel járhat mostani politikájuk.

Árnyaltabban fogalmazott a konzervatív-reformer Charles Tannock. A brit képviselő szerint bonyolult kérdésről van szó és a jelenlegi jogszabályok nem kínálnak megoldást.

Ugyanakkor szerinte abba is bele kell gondolni, hogy mi történne akkor, hogy Pakisztánban terroristák kezébe kerülnének a nukleáris fegyverek: „Ez az a dilemma, amellyel az Egyesült Államok is szembesül. És talán ezért folyamodnak ezekhez az eszközökhöz”.

Forrás: europarl.europa.eu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 880 230 megtekintés

Videó: 49 058 876 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053759

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh