Az Európai Unió kereskedelmi miniszterei megállapodtak pénteki luxembourgi tanácskozásukon az amerikai-európai szabad-kereskedelmi egyezményről indítandó tárgyalásokon érvényes mandátumról. Ebben a tárgyalások kezdeti szakaszában nem lesz benne az audiovizuális szektor Franciaország követelésének megfelelően - közölték tisztségviselők.

Az Európai Bizottságnak azonban joga lesz szóba hozni bármilyen ügyet, ha azt jónak látja a tárgyalások közben - tették hozzá.

Amint egy EU-forrás fogalmazott, "ezzel a kecske is jóllakott, és a káposzta is megmaradt".

A megállapodással Nicole Bricq francia kereskedelmi miniszter is elégedett volt. Elmondta, ha a bizottság mégis bele akarná venni a mandátumba a kultúra területét, akkor arról a tagállamoknak egyhangúlag szavazniuk kell majd, és Franciaország ismét nemmel fog szavazni.

A tárgyalásokat majdan vezető Karel De Gucht belga EU-biztos úgy nyilatkozott, hogy a most megszületett megállapodás nincs kőbe vésve. "Meghallgatom, hogy mit mondanak majd erről amerikai barátaink, és ha kell, utána is kérhetünk újabb mandátumokat." Ő kiegyezne a most kialakított mandátummal, mert érthetőnek tartja a francia álláspontot, tekintve, hogy ebben a szektorban nagyon gyors a technológiai fejlődés. Jobb így, hogy lesz mozgásterük és visszatérhetnek a kultúra kérdésére, ha változik a helyzet - tette hozzá.

A luxembourgi tanácskozáson Magyarországot Takács Szabolcs, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára képviselte. Az ülés után adott nyilatkozatában megállapította: az Európai Bizottságnak adott tárgyalási iránymutatás "megfelelően tükrözi a magyar piacra jutási érdekeket és gazdasági érzékenységeket".

"Magyar részről reméljük, hogy a tárgyalások Obama elnök hivatali ideje alatt sikerrel befejezhetők lesznek, és kereskedelmi, valamint beruházási kapcsolataink komoly bővülését eredményezik. Elvárásunk, hogy az egyezmény előnyeiből és pozitív hatásaiból Magyarország és a többi közép-európai tagállam a többi tagországgal egyenlő mértékben részesüljön" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 320 megtekintés

Videó: 48 300 641 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920762

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh