Az Egyesült Államok évek óta kémkedik Kína ellen "földön, tengeren, levegőben és a kibertérben" - állította honlapján a Kínai Központi Televízió (CCTV) a hétvégén; a Global Times című napilap hétfői cikke szerint pedig "arcvesztéssel" járó hiba lenne Edward Snowden Hongkongban bujkáló kiszivárogtató kiadatása az Egyesült Államoknak.

Az állami televízió jelentése szerint az amerikai hírszerzés kémműholdakkal, felderítő repülőgépekkel és számos megfigyelő állomással végzi kémtevékenységét kínai célpontok ellen. Mintegy tizenöt éve korszerű eszközökkel tör be kínai számítógépes rendszerekbe.

Az amerikai hírszerzés megpróbált információkat gyűjteni a negyedik generációs kínai lopakodó repülőgépről (Csian-20) is, de nem járt sikerrel - számolt be ugyancsak a CCTV. Állítása szerint Washington ügynököket küldött különböző létesítményekbe, és kenőpénzzel igyekezett kutatóktól információkat szerezni.

A kínai hadsereg napilapja a PRISM kódnevű amerikai titkos adatgyűjtés programját vette célba, azt feltételezve, hogy működtetői "mellékesen" nagy mennyiségben gyűjtöttek más országok állampolgárairól is olyan adatokat, amelyeknek nincs közük a terrorelhárításhoz.

A Global Times a PRISM amerikai kiszivárogtatójának esetleges kiadatásának következményeiről közölt kommentárt, s idézi a kérdésben először a hétvégén megszólalt hongkongi kormányzót is. Leung Csun-jing annyit mondott, hogy Edward Snowden ügyét "a törvények és a Hongkongban honos eljárásoknak megfelelően" fogják kezelni.

Az írás szerzője szerint Washington minden bizonnyal "fogát csikorgatja", miután Snowdennek, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjának majdnem sikerült a szabad internetet védelmező Egyesült Államok képét az ellenkezőjére fordítania.

A lap szerint bizonyosra vehető Snowden kiadatásának a kérelme, de úgy véli, annak teljesítése nem lenne bölcs dolog, s tekintélyvesztéssel járna mind a különleges közigazgatási övezet kormányzata, mind a központi (pekingi) kormány számára. Az amerikai informatikusnak csupán annyi a "bűne" - olvasható a lapban -, hogy leleplezte az amerikai kormány jogsértését.

Egy esetleges kiadatás Snowden elárulása lenne, emellett csalódást okozna szerte a világon, és örökre elhomályosítaná a Hongkongról alkotott képet - írja a lap, amely szerint Kína elég bölcs, mintsem hogy a két ország kapcsolatait szem előtt tartva az esetet túlságosan felfújja, de - teszi hozzá - Pekingnek ugyanakkor nem feladata, hogy részt vegyen "a tűzoltásban".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 843 megtekintés

Videó: 48 323 402 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923870

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh