A zágrábi kereskedelmi bíróságon kedden lezárult annak a tavaly júliusban kezdődött pernek a tárgyalása, amelyet devizahitelesek indítottak nyolc horvátországi bank ellen svájci frankban felvett hiteleik jelentős drágulása miatt.

A bíróság július 4-ére tűzte ki az ítélethirdetést. Ez az első devizahiteles per Horvátországban.

A panaszosokat tömörítő fogyasztóvédelmi szervezetek számításai szerint 2011-ben 35-100 százalék közötti mértékben emelkedtek a törlesztőrészletek.

A perbe fogott bankok - a Bank Austriához tartozó Zagrebacka Banka, a Raiffeisen, az Erste Bank, a Hypo Alpe-Adria, a Volksbank (december óta Sberbank), az Intesa Sanpaolóhoz tartozó Privredna Banka Zagreb, a Societe Generalhoz tartozó Splitska Banka és az OTP - visszautasítják a vádakat.

A 4,3 millió lakosú Horvátországban mintegy százezer frankhitelest tartanak számon, kétharmaduk lakáshiteles. A felperesek kártérítést követelnek a bankoktól, valamint azt, hogy a pénzintézetek ne módosíthassák egyoldalúan a kamatokat, s tegyék láthatóvá a törlesztőrészletek alakulását.

Helyi sajtójelentések szerint amennyiben a bíróság megállapítaná, hogy a bankok tisztességtelenül szerződtek, a pénzintézeteknek a szerződés napja szerinti árfolyamon horvát kunára kellene váltaniuk a frankhiteleket. A hitelesek egyénileg kérhetnének kártérítést. Ezt a jogot a csoportos per alapján nem érvényesíthetnék.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 474 megtekintés

Videó: 48 323 108 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923842

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh