Vizsgálatot indíthat az Európai Bizottság Németország ellen, amiért az az adófizetőkkel fizetteti meg az energiaellátás jelentős átalakításához kapcsolódó költségeknek egy részét - értesült a Der Spiegel hetilap.

Angela Merkel német kancellár a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után jelentette be, hogy - korábbi határozott szándékával ellentétesen - Németországban 2022-re az összes atomerőművet leállítják. A német kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra az energiaszükséglet felét megújuló energiaforrásokból teremtsék elő.

Az átalakítás - amely a nyolc legrégebbi atomerőmű azonnali leállításával kezdődött - azonban költségesnek bizonyul, és a finanszírozás egy részét a lakossági felhasználók kénytelenek biztosítani többletadó befizetése révén.

A Der Spiegel értesülései szerint Joaquin Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosának kezdeményezésére szerdán vizsgálat beindítását jelenti be Brüsszel. A bizottság többek között azt írhatja elő, hogy az energiaipari vállalatok több millió eurónyi állami támogatást is fizessenek vissza.

A német állampolgárságú Günther Öttinger az elmúlt héten már utalt arra, hogy a bizottság álláspontja szerint Németország ez ügyben nem tartja be a 28 tagállamú Európai Unió megújuló energiaforrások fejlesztésére vonatkozó szabályait.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 100 631 megtekintés

Videó: 49 214 359 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7069914

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh