Újabb, ez alkalommal világi szakértőkből álló bizottságot nevezett ki Ferenc pápa a Vatikán gazdasági-adminisztrációs működésének reformjára - közölte a Szentszék pénteken.

Hét olasz és külföldi jogász, közgazdász, pénzügyi és vállalati szervezési szakértő, valamint Lucio Angel Vallejo Balda prelátus, a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkára kapott helyet a bizottságban, melynek elnöke a mexikói Joseph Zahra, a prefektúrával már eddig is együttműködő nemzetközi revizor lett.

A csoport feladata a Vatikán gazdasági-pénzügyi és adminisztrációs működésének átvizsgálása lesz az egyszerűsítés, a racionalizálás és az átláthatóság megteremtése érdekében - hangozatta a vatikáni közlemény. A bizottság javaslatokat dolgoz ki Ferenc pápa számára többek között a pápai állam gazdasági hivatalainak reformjára és a vatikáni források pazarlásának elkerülésére. A VaticanInsider hírportál szerint a bizottság megalakításával az egyházfő az eddig a gazdasági kérdésekkel foglalkozó vatikánvárosi Kormányzóság és a vatikáni ingatlanokat felügyelő Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) tevékenységét akarja átvizsgáltatni. Nunzio Scaranót, az Apsa volt elnökségi tagját júniusban vette őrizetbe az olasz pénzügyőrség húsz millió eurónak Svájcból Olaszországba való illegális átutalása miatt.

Ez a harmadik bizottság, melyet Ferenc pápa márciusi megválasztása óta a vatikáni intézmények reformjára létrehozott: az egyházfő az utóbbi hónapokban már bizottságot alakított az IOR vatikáni bank működésének átalakítására, valamint bíborosi bizottságot az egyház irányításának reformjára, amelynek tagjai októberre nyújtják át első javaslataikat a pápának.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 615 452 megtekintés

Videó: 34 707 628 megtekintés

Látogatók

Összesen5650600

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh