Tizenkilenc jogvédő szervezet közös pert indított az USA kormánya ellen. Céljuk, hogy „haladéktalanul leállíttassák” az NSA megfigyelési programját.

Az Electronic Frontier Foundation kedden jelentette be, hogy tizenkilenc amerikai jogvédő szervezet közös pert indított az Egyesült Államok kormánya ellen az „illegális és alkotmányellenes Dragnet elektronikus megfigyelési program” miatt. A felperesek célja, hogy rákényszerítsék a Fehér Házat: készítsenek pontos kimutatást az összegyűjtött felhasználói adatokról, hozzák nyilvánosságra és semmisítsék meg őket, majd haladéktalanul állítsák le a Belbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) megfigyelési programját.

„A telekommunikációval kapcsolatos információk tömeges, indoklás és érvényes, alapos gyanúval megtámogatott [bírósági] végzés nélküli gyűjtése sérti az Alkotmány első, negyedik és ötödik kiegészítését. (…) A program során valamennyi, az Egyesült Államok területén kezdeményezett hívásról adatokat gyűjtenek, a belföldi és a külföldre irányuló telefonhívásokról egyaránt, tekintet nélkül arra, hogy felmerülhet-e a nemzetközi terrorizmus, a bűncselekmény vagy más törvénytelenség megalapozott gyanúja” – olvasható a keresetben.

Az NSA megfigyelési programjáról elsőként a Guardian számolt be: a brit lap június 6-án megjelent cikkében azt írta, hogy a Verizon mobilszolgáltató az elmúlt hét évben hatalmas mennyiségű metaadatot gyűjtött össze a hálózatán belül indított telefonhívásokról, és átadta őket a titkosszolgálatnak.

Nem sokkal később a Wall Street Journal „robbantott”: értesüléseik szerint az AT&T és a Sprint is együttműködik a belbiztonsággal. A program elindítását a Patriot Act 215-ös paragrafusa tette lehetővé: a sokak által vitatott törvény tulajdonképpen lehetővé teszi a kormány számára az amerikai állampolgárok korlátlan megfigyelését.

A kereset benyújtói között számos ismert emberi jogi és polgárjogi szervezet képviselteti magát. Köztük a Public Knowledge, az Open Technology Institute, a Free Press, a Greenpeace, a Human Rights Watch a Los Angeles-i Első Unitárius Egyház, a Council on Islamic Relations, a California Association of Federal Firearms Licensees, a Media Alliance és a National Organization for the Reform of Marijuana Laws.

Forrás: techcorner.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 740 296 megtekintés

Videó: 48 947 064 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030924

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh