A jelek szerint, Irán és a Nyugat kapcsolatában valamelyest csökkenni látszik a feszültség. Az új iráni kormány ugyanis kész tárgyalásokat folytatni, a Nyugatnak pedig nincs más választása, minthogy mosolyogjon.

Az európaiak az új iráni elnök, Haszan Rohani személyében látják a reményt, aki hivatalba lépése után azonnal közölte, hogy Irán kész tárgyalásokat folytatni atomprogramjáról és konstruktívan együttműködni a Nyugattal. Rohani az Irán ellen bevezetett nemzetközi szankciókat igazságtalannak nevezte és megígérte, hogy mindent megtesz azok eltörlése érdekében. Rohani számára ez jelenti a legnagyobb fejfájást. Egyes becslések szerint, az iráni gazdaság az összeomlás szélén áll, éppen a bevezetett szankciók miatt. Ez nem csak az elnök számára, hanem az iráni nép számára is világos, amely úgy véli, hogy elég a Nyugattal való kemény konfrontációból.

Tehát, Rohani kész, hogy tárgyalásokat folytasson a Nyugattal, amelynek pedig nem marad más, minthogy támogatja ezt a párbeszédet. Ugyanakkor több szakértő is úgy véli, hogy a helyzet így is változatlan marad. A közép-ázsiai és a közel-keleti problémák szakértője, Szemen Bagdaszarov mondja el véleményét:

Természetesen Irán nem mond le atomprogramjáról, hanem folytatni fogja azt. Csupán a retorika változik. Míg Ahmadinedzsád kemény álláspontot képviselt ebben a kérdésben, Rohani tárgyalásokra szólít fel. A Nyugatnak ez nyilvánvaló. Európa azonban nem áll készen arra, hogy kiélezetté tegye a kapcsolatait Iránnal, amely egy esetleges katonai konfliktusba fordulhat át. Így az európaiak megpróbálják elsimítani a helyzetet. Az eredmény azonban nem fog változni.

Sokan reformernek tartják Rohanit, habár liberálisnak nem mondható. Így vagy úgy, de támogatják őt a mérsékelt konzervatívok, akik az új elnökben látják a reményt a rezsim megmentésére a széteséstől a gazdasági és a külpolitikai problémák miatt. A Terra America portál főszerkesztőjének, Borisz Mezsujevnek a véleménye:

Itt a probléma nem abban áll, hogy Rohaninak van-e tényleges hatalma. Soha nem lett volna elnök, ha a teokratikus iráni vezetés szkeptikusan állt volna hozzá a jelöltségéhez. Így az, hogy Rohani elfoglalta az elnöki széket azt jelenti, hogy a rendszer készen áll, hogy enyhítsen az atomprogrammal kapcsolatban kialakult helyzeten. Rohani véleménye tükrözi az iráni elit véleményét. Sőt, Rohani megválasztásával folytatódik az egy évvel ezelőtti amerikai kérés az Iránnal folytatott párbeszédre. Ez még nem jelenti azt, hogy a feszültség enyhült, de vágy a kompromisszum megtalálására.

Természetesen a Nyugat aligha változtatja meg az iráni rendszerhez való igazi hozzáállását. Rohanival vagy nélküle, Irán egy teokratikus állam marad, messze a demokratikus európai normáktól.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 076 857 megtekintés

Videó: 48 305 507 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921339

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh