A demokratikusan megválasztott kormányfőt megbuktatta a sah és a hadsereg. A háttérben a CIA állt. Ezt eddig is sokan tudták, ám most Washingtonban közzétettek egy jelentést: Battle for Iran (Harc Iránért címen).

A washingtoni George Washington egyetem Nemzetbiztonsági Archívuma az uborkaszezon kellős közepén publikálta azt, amit sokan sejtettek: a CIA tervezte és vezényelte le a demokratikusan megválasztott kormány megbuktatását hatvan évvel ezelőtt Iránban. A hivatalos indoklás: a puccs preventív akció egy esetleges szovjet invázió elhárítására.

Mi volt az Ajax akció valódi oka? Az, hogy Mosszadek kormánya államosította a brit olajtársaságot, a BP elődjét. A brit titkosszolgálat nem érezte magát elég erősnek az akcióhoz, ezért kérte a CIA segítségét. A durva beavatkozás Irán belügyeibe óriási ellenszenvet váltott ki a közvéleményben. Az Amerika ellenesség nőttön-nőtt és 1979-ben az Egyesült Államok teheráni nagykövetségének elfoglalásával tetőzött. Azóta sincs diplomáciai kapcsolat Washington és Teherán között.

Obama elnök ugyan bocsánatot kért az ügyben, de csak jelezte: hiba volt a sah diktatórikus uralmának támogatása. Ám a CIA mind a mai napig nem ismerte el, hogy az amerikai külpolitika hivatalos célja volt a demokratikus rendszer megbuktatása Iránban. A hivatalos dokumentumok jelentős része mindmáig zárolt volt. Most a Harc Iránért című dokumentumgyűjtemény immár cáfolhatatlanul bizonyítja: a "szabad világ védelmében" a zsarnokságot támogatta Amerika Iránban hatvan évvel ezelőtt. Ezért Washington aligha csodálkozhat, hogy Iránban ma is sokan kétkedve hallgatják a demokrácia előnyeiről szóló amerikai fejtegetéseket.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 655 492 megtekintés

Videó: 48 860 129 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7016663

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh