Az amerikai kormány tudja, hogy az 1400-nál több emberéletet kioltó augusztus végi szíriai vegyifegyver-támadást olyan területről indították, amely Bassár el-Aszad elnök rezsimjének ellenőrzése alatt áll - mondta hétfőn Londonban az amerikai külügyminiszter.

John Kerry, aki William Hague brit külügyminiszterrel tárgyalt, a megbeszélések utáni sajtótájékoztatóján kijelentette azt is, hogy Szíria elkerülheti a katonai csapást, ha napokon belül beszolgáltatja vegyifegyver-készletét.

Kerry elmondta: az Egyesült Államok a röppályák visszakövetése alapján megállapította, hogy a vegyi támadásban bevetett rakéták mindegyike a kormányhadsereg ellenőrizte területekről indult, és mindegyik olyan térségben csapódott be, amelyet az ellenzéki erők tartanak ellenőrzésük alatt.

Hozzátette: a támadás következményeiről szinte azonnal olyan videofelvételek jelentek meg a közösségi portálokon, amilyeneket "nem lehet hamisítani". Amerikai szakértők különböző technikai ellenőrzési módszerekkel kétséget kizáróan megállapították, hogy a haldokló embereket, "levegő után kapkodó, görcsöktől gyötört csecsemőket ábrázoló" felvételek valódiak - mondta az amerikai külügyminiszter.

Kerry szerint Szíria és Irán is elismerte a vegyifegyver-támadást, csak éppen olyanokra akarják fogni, akiknek "nincs meg a tudományos kapacitásuk" egy ilyen támadás végrehajtásához, és nincs bizonyíték arra sem, hogy ilyen fegyvereik lennének.

Még fontosabb azonban a logikai ellentmondás, ugyanis miképp hajthattak volna végre az ellenzéki erők vegyifegyver-támadást egy olyan térség kellős közepéről, amelyet az Aszad-rezsim ellenőriz - tette fel a kérdést az amerikai külügyminiszter a hétfői londoni sajtótájékoztatón.

John Kerry szerint ez a feltételezés "ellentmond a logikának és a józan észnek is".

Kijelentette: mindezek alapján erőteljesek a bizonyítékok arra, hogy a vegyifegyver-támadást a szíriai rezsim követte el, és ebben a helyzetben a tétlenség kockázata nagyobb, mint a cselekvésé.

Hozzátette ugyanakkor: Szíria elkerülheti a katonai beavatkozást, ha rövid időn belül átadja teljes vegyifegyver-készletét. Arra az újságírói kérdésre, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök tehet-e még bármit a katonai csapás megelőzésére, Kerry azt mondta: ehhez az szükséges, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-arzenáljának "minden egyes darabját" beszolgáltassa a nemzetközi közösségnek "a következő egy hétben", lehetővé téve a teljes leltárt.

Hozzátette ugyanakkor: nem számít arra, hogy Aszad ezt megteszi.

Hangsúlyozta mindazonáltal, hogy az amerikai kormány meggyőződése szerint a szíriai válságra nincs katonai megoldás, a konfliktust csak politikai rendezéssel lehet lezárni. Ha azonban az érintett felek egyike azt tapasztalja, hogy büntetlenül bevethet olyan vegyi fegyvereket, amelyek alkalmazása csaknem egy évszázada tilos, akkor soha nem fog a tárgyalóasztalhoz ülni - fogalmazott hétfői londoni sajtóértekezletén az amerikai külügyminiszter.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 098 681 megtekintés

Videó: 48 324 099 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923956

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh