Hozzáfér az okos-telefonok felhasználói adataihoz az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - jelentette a Der Spiegel.

A német hírmagazin vasárnapi számában megjelent beszámoló szerint az NSA szakértői egy 2010-es elemzésben megállapították, hogy az okos-telefonok rendkívül gyors terjedése megnehezíti "a célpontok klasszikus elemzését". Az ügynökség ezért munkacsoportokat állított fel az Apple-féle iPhone telefonok és az iOS operációs rendszer tanulmányozására, a Google által kifejlesztett Android operációs rendszer vizsgálatára, valamint annak feltárására, hogy miként lehet feltörni a legbiztonságosabb okos-telefonként számon tartott Blackberry készülékeket.

Az NSA korábbi munkatársától, az Egyesült Államokban súlyos törvénysértéssel vádolt Edward Snowdentől származó ügynökségi dokumentumok alapján a szakértők nem találtak lehetőséget arra, hogy tömegesen kémleljék ki az okos-telefonokat, de a kiszivárogtatott anyagok nem hagynak kétséget afelől, hogy ha az amerikai titkosszolgálati szerv megfigyelési célpontként határoz meg egy okos-telefont, akkor megtalálja a módját, hogy hozzáférjen a benne tárolt adatokhoz, például híváslistákhoz, SMS-ekhez, és akár a készülék kamerájával készített felvételekhez is - írta a Der Spiegel.

Az adatok kinyeréséhez a készüléktulajdonosok is hozzásegítik az NSA-t, mert elhanyagolják az adatbiztonság kérdését. Az okostelefon-használók egyetlen jellemző aggodalma az, hogy nem tudják használni a készüléket, mert nincs térerő, wifi vagy mobilinternet - állapították meg az ügynökség szakértői, akik a nomofóbia (nomophobia - no mobile phobia) kifejezéssel illetik ezt a jelenséget a Snowden-féle iratok szerint.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 160 megtekintés

Videó: 48 313 515 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922625

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh