Az Egyesült Államok az eredeti tervekkel ellentétben nem csökkenti, hanem 2015 végéig a jelenlegi 9800 fős szinten tartja afganisztáni katonai kontingensének létszámát - jelentette be kedden Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Obama azt követően beszélt erről a Fehér Házban, hogy első ízben találkozott a fél évvel ezelőtt megválasztott Asraf Gáni afgán államfővel. A korábbi tervek szerint az év végére csak 5500 katona maradt volna Afganisztánban, a csapatkivonás lelassítását Gáni kérte.

"Afganisztán továbbra is egy nagyon veszélyes hely" - mondta Barack Obama.

Az amerikai elnök közölte, hogy a 2016-ban esedékes csapatkivonás ütemét az év során később határozzák meg. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy annak határideje továbbra is 2017 (akkorra mintegy ezer katona marad a kabuli amerikai követség körzetében), és az sem változott meg, hogy az amerikai erőknek már nincsen harci szerepük.

Az elnök szerint "nagyon érdemes" néhány hónappal elhalasztani az amerikai erők létszámának csökkentését.

"Meg akarunk bizonyosodni afelől, hogy mindent megteszünk az afgán biztonsági erők sikerének elősegítése érdekében, hogy ne legyen szükség a visszatérésünkre" - hangsúlyozta.

Barack Obama megerősítette, hogy kormánya legalább a 2017-es pénzügyi év végéig meg kívánja hosszabbítani az afgán biztonsági erők pénzügyi támogatását. Ez kongresszusi jóváhagyás esetén évi mintegy 4 milliárd dolláros vállalást jelent majd.

Asraf Gáni kijelentette: az afgán vezetés nem engedi meg, hogy Afganisztán "a globális terrorizmus indítóállása" legyen.

Gáni, aki hálája jeléül kedden reggel az arlingtoni katonai temetőben Joe Biden alelnök és Ashton Carter védelmi miniszter társaságában megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját, a fehér házi közös sajtótájékoztatón ismételten köszönetet mondott az amerikai katonáknak és adófizetőknek az Afganisztánért meghozott áldozataikért.

"Tragédia hozott össze minket, most érdekek egyesítenek bennünket" - hangoztatta.

Az afgán elnök megelégedettségét fejezte ki a csapatkivonás ütemének lelassítása miatt, és elmondta, hogy az ezen a téren tanúsított amerikai rugalmasságot Afganisztán a reformok felgyorsítására és arra fogja felhasználni, hogy biztosítsa csapatainak jobb kiképzettségét és felfegyverzettségét. Hálájának kifejezése mellett rámutatott, hogy az afgán békefolyamatot az afgánok fogják irányítani.

A sajtótájékoztatón az amerikai elnök kérdésre válaszolva elmondta: nem kívánja kommentálni azokat a jelentéseket, amelyek szerint Izrael kémkedett az iráni nukleáris program korlátozásáról folyó tárgyalások ügyében. Egyúttal megerősítette, hogy Izrael és az Egyesült Államok többi közel-keleti partnere tájékoztatást fog kapni az egyeztetés állásáról.

Szavai szerint a megállapodás létrejötte esetén az összes fél "felemelheti a motorháztetőt", azt bizonyítandó, hogy jó egyezség születetett. Obama szerint az amerikai-izraeli hírszerzési és biztonsági együttműködés szintje nem csökkent.

Az elnök úgy vélekedett: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az a törekvése, hogy tisztázza a választási kampányban tett, a palesztin államiságot elutasító kijelentéseit, a jelek szerint még mindig nem javít a kétállami megoldáson alapuló közel-keleti béke kilátásain. Obama szerint senki sem gondolkodik a palesztin államnak az egyik napról a másikra való megteremtésében, de a palesztinok meg kell adni a reményt arra, hogy egy biztonságos, Izraellel határos államuk lesz.

A Germanwings utasszállítójának tragédiája miatt Obama együttérzését fejezte ki Németországnak, Spanyolországnak és az áldozatok hozzátartozóinak. Elmondta, hogy telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral és hogy fel fogja hívni Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt is. Részvétét fejezte ki Asraf Gáni is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 519 megtekintés

Videó: 48 287 008 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919513

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh