Egy kínai állami gazdaság, a Hszincsiang tartományban alapított Xinjiang Production and Construction Corps. néhány év alatt 3 millió hektár termőterületet szerez Ukrajnában, melynek összes termőterülete 42 millió hektár, benne a világ feketeföld-állományának a 30 százalékával.

Az egyezményt a dnyepropetrovszki KSG Agróval, az egyik legnagyobb ukrán mezőgazdasági kombináttal kötötték. A magántulajdonban lévő KSG Agro kezdetben 100 ezer hektárt bocsát a kínai cég rendelkezésére, és ezt fokozatosan növelik majd. Az ügylet pénzügyi részleteit nem közölték, de augusztus elején az Ukrinform hírügynökség azt jelentette, hogy a kínai cég együttműködési emlékeztetőt írt alá az ukrán állami Élelmiszer- és Gabonatársasággal mezőgazdasági fejlesztésekről 2,6 milliárd dollár értékben. A KSG Agro részt vesz a beruházási programban - írta akkor az Ukrinform.

Kínai szakértők szerint a Kínában korlátozottan rendelkezésre álló termőföld, az alacsony termelékenység és a nagy lakosság indokolja, hogy külföldi terjeszkedéssel is gondoskodjanak az ország élelmiszer-ellátásáról.

“A kínai vállalattól nem csak pénzt és műszaki támogatást, hanem megbízható piacot is kapunk” - mondta a KSG Agro többségi tulajdonosa és vezetője, Szerhij Kaszjanov az Ukrinformnak. Ukrajna összes termőterülete körülbelül 42 millió hektár, benne a világ feketeföld-állományának a 30 százalékával. Kínán kívül az olajban gazdag arab országok beruházói is érdeklődnek, korábban Líbia szerzett 250 ezer hektár termőföldet Ukrajnában.

Forrás: alternativenergia.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 398 471 megtekintés

Videó: 45 467 005 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6386120

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh