William Hague brit külügyminiszter hétfőn üdvözölte az új teheráni vezetés azon kijelentéseit, amelyek a Nyugattal való viszony javítását szorgalmazzák és megpróbálják eloszlatni az iráni nukleáris programmal kapcsolatos aggályokat, de leszögezte, hogy a szavak önmagukban nem elegendők.

Hague azután nyilatkozott így, hogy New Yorkban találkozott Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel. Mindkét diplomata az ENSZ-közgyűlés kedden kezdődő általános vitájának alkalmából érkezett az amerikai nagyvárosba.

"Itt a megfelelő idő arra, hogy ezeket a kijelentéseket Irán konkrét tettekkel támassza alá annak érdekében, hogy eloszlassa a nemzetközi közösségnek az Irán szándékaival kapcsolatos aggályait, azután, úgy gondolom, konstruktívabb kapcsolatok jöhetnek létre közöttünk" - mondta Hague.

A miniszter szerint a teheráni brit nagykövetség ellen 2011 novemberében elkövetett támadás nyomán erősen megromlott brit-iráni viszonyt csak "lépésről lépésre" lehet javítani. Kijelentette, hogy London nem törekszik konfrontációra Teheránnal. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit külképviseletet csak abban az esetben lehetne újranyitni az iráni fővárosban, ha a diplomatáknak nem kellene zaklatással és mesterséges akadályokkal szembenézniük, mint korábban.

A brit követség elleni támadás nyomán Hague kiutasította Londonból az iráni diplomatákat, de a kétoldalú kapcsolat hivatalosan nem szakadt meg.

Hague arra bátorította Zarifot, hogy Irán játsszon "konstruktív" szerepet Szíriában, állítsa le a Damaszkusznak nyújtott katonai támogatást és bírja rá szövetségesét, az Aszad-rezsimet a genfi béketárgyalásokban való részvételre.

Az amerikai külügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője New Yorkban újságíróknak kijelentette: az Irán és a P5+1 csoport - a BT öt állandó tagja és Németország - közötti tárgyalások meg fogják mutatni, hogy Irán mennyire veszi komolyan a nukleáris programjával kapcsolatos problémák megoldását. A tanácskozást, amelynek témája az iráni nukleáris program, a tervek szerint csütörtökön tartják meg.

"Az európaiakkal folytatott összes megbeszélés során világos benyomás alakult ki, hogy ez a lehetőség az iráni külügyminiszterrel érzékelteti majd minisztereinkkel a komolyságuk fokát, azt, hogy vajon komoly új javaslatokkal jönnek-e majd és hogy ez a kellemoffenzíva valóban lényegi elemeken alapul-e" - nyilatkozott az amerikai illetékes. A neve elhallgatását kérő diplomata az "európaiak" alatt Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, valamint Frans Timmermans holland és Hague brit külügyminisztert értette, akik hétfőn találkoztak az iráni diplomácia vezetőjével.

Monszef Marzúki tunéziai elnök az AP hírügynökségnek New Yorkban nyilatkozva hétfőn kijelentette: Irán előtt egyedülálló lehetőség nyílt arra, hogy megbecsülést szerezzen az arab világban azzal, hogy békekötésre ösztönzi a szíriai rezsimet. Marzúki megismételte korábbi felajánlását, amely szerint országa, a további vérontás elkerülése érdekében, menedéket biztosítana az általa egyébként bűnözőnek minősített Bassár el-Aszad szíriai elnöknek.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 949 750 megtekintés

Videó: 49 099 304 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059012

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh