Törés következett be a szíriai ellenzék soraiban. 13 felkelő csoport közölte, hogy nem ismeri el a Szíriai Nemzeti Koalíciót és Ahmad Tumeh kormányát. Az iszlamisták szakítottak Bassár el-Aszad liberálisabb ellenfeleivel, és arra hívták fel támogatóikat, hogy a saría normái szerint járjanak el.

Egyes elemzők szerint, a helyzet végképp kicsúszhat az ellenőrzés alól, és vérengzéssé változhat.

A szembenállás a Nyugat-barát erők képviselői és a szélsőséges iszlamisták között átfogó háborúvá alakulhat. Az Iraki és Levantai Iszlám Állam nevű csoport szeptember közepén közölte, hogy fegyveres akciókat kezd korábbi szövetségese, a Szabad Szíriai Hadsereg ellen. A szíriai ellenzék meglehetősen vegyes, ezért várható volt, hogy megosztottak lesznek sorai – jelentette ki Vlagyimir Iszajev orientalista kutató.

Soha nem voltak egységesek a hivatalos Damaszkusz ellen küzdő erők. Csak egyetlen dolog, az elnök leváltása egyesíti őket. A további eseményeket más-más módon látják. Egyesek szerint folytatni kell Szíria területén az átfogó iszlám kalifátus építését. Az ellenzék mérsékeltebb szárnya demokratikus Szíriát akar, mentesülni a lator-ország helyzetétől. Míg mások saját államot szeretnének létrehozni, hiszen nem mindenkinek tetszik, hogy Szíriában alaviták állnak az állam élén.

Az Aszad elleni koalíció szétesésének folyamatát felgyorsították az utóbbi hónap eseményei: Damaszkusz beleegyezett vegyi fegyvereinek nemzetközi felügyelet alá helyezésébe. Ennek a következménye a már majdnem megindult katonai akció befagyasztása. Az amerikai repülőgép-anyahajók látványa a szíriai partoknál a gyors győzelem reményét jelentette volna a felkelők számára. De ez a remény most ismét szertefoszlott. Így érthető, hogy az ellenzék soraiban kiéleződtek az ellentmondások Minden csoport a többi koalíciós partnert hibáztatja a kudarcokért. Bassár el-Aszadnak élni kell ezzel a momentummal – jelentette ki Oleg Fomin, a Líbia és Szíria népe iránti szolidaritás orosz bizottságának tagja.

Egyrészt ez jó hír Aszad kormánya számára. De az ellenzék ismét megállapodhat egymás között, miután a gyűlölet egyesíti őket. Az iszlamisták számára elviselhetetlen a világi rendszer. A Szabad Szíriai Hadsereg pedig maga is hatalomra tör. Taktikailag lehet, hogy ez jó. De arra nem lehet számítani, hogy egymás fogják gyilkolni.

A felkelők Aszad ellenzékét arra hívják fel, hogy a számukra egyedüli törvényforrásként elismert iszlám alapján szervezzék át soraikat. Persze, ez nem gátolja meg egyes csoportokat abban, hogy egymásra támadjanak. Vlagyimir Iszajev szerint ebből átfogó vérengzés is lehet.

Időközben a radikálisok által elhagyott Szíriai Nemzeti Koalíció kijelentette, hogy kész részt venni a második genfi konferencián. Korábban Bassár el-Aszad lemondásához kötötték a részvételt. Az orosz és az amerikai diplomaták már egy éve próbálják tárgyalóasztalhoz ültetni a hatalom és az ellenzék képviselőit. A héten az orosz Külügyminisztériumban kijelentették, hogy van lehetőség a konferencia összehívására. De ehhez a szíriai ellenzéki erők „széles képviseletére” van szükség.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 760 164 megtekintés

Videó: 48 957 206 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032747

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh