A függetlenséget elvető tábor megnyerte a skóciai népszavazást, miután a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint behozhatatlan előnyre tett szert. Alex Salmond skót miniszterelnök még a hivatalos végeredmény bejelentése előtt elismerte, hogy a függetlenségellenes oldal győzött a referendumon.

A csaknem végleges adatok alapján a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre.

Ez nagyobb arányú győzelem az előzetesen jósoltnál. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov által a referendum csütörtök esti befejezése után közzétett előrejelzés azt valószínűsítette, hogy az elszakadás ellen a választók 54 százaléka, a függetlenségre 46 százalékuk voksolhatott.

Salmond a függetlenségpárti kampányt irányító szervezet, a Yes Scotland hívei előtt a skót fővárosban, Edinburghban péntek reggel kijelentette: elfogadja az eredményt. Hozzátette: a skótok többsége "ez idő szerint" úgy döntött, hogy nem kívánja Skócia függetlenné válását.

Felszólította ugyanakkor a brit kormányt, hogy teljesítse a Skócia nagyobb önrendelkezésének megteremtésére tett ígéreteit.

Nem sokkal korábban Salmond helyettese, Nicola Sturgeon a BBC-nek kijelentette: a skóciai népszavazásból a függetlenséget elvető tábor győzelme ellenére sem lehet azt a következtetést levonni, hogy Skócia a jelenlegi helyzet változatlanságára voksolt.

Nicola Sturgeon a BBC hírtelevíziójának nyilatkozva "keserves csalódásnak" nevezte az eredményt, de hangsúlyozta: több mint egymilliónyian szavaztak Skócia függetlenségére.

A miniszterelnök-helyettes szintén leszögezte: biztos benne, hogy azok is, akik az elszakadás ellen voksoltak, ezt abban a reményben tették, hogy a skót parlament jelentősen kiszélesített döntési jogköröket kap, ha Skócia Nagy-Britannia tagja marad. Mindebből a változások iránti vágy tűnik ki - mondta.

David Cameron brit miniszterelnök péntek reggel telefonon gratulált a függetlenségellenes kampányt irányító, "Better Together" (Jobb együtt) nevű szervezet vezetőjének, Alistair Darling volt brit pénzügyminiszternek.

Cameron: Skóciát és Angliát is nagyobb önrendelkezés illeti meg

Skóciát a jövőben még nagyobb önrendelkezési jogok illetik meg, de ebből az is következik, hogy az Egyesült Királyság többi nemzetének, köztük Angliának szintén nagyobb beleszólást kell adni saját ügyeibe - mondta pénteken, a skóciai népszavazás eredményét kommentálva David Cameron brit miniszterelnök.

A függetlenségről rendezett referendumon a pénteken kora délelőttre véglegessé vált adatok szerint a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléknyian szavaztak a függetlenségre. A függetlenné válás ellen leadott szavazatok száma éppen átlépte a kétmilliót; az elszakadásra 1,61 milliónyian voksoltak. A részvételi arány meghaladta a 85 százalékot, ami példátlan arány a skót demokrácia történetében.

Cameron a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt felolvasott nyilatkozatában nem mondta ki, hogy külön angol parlament létrehozását tervezné, kijelentette ugyanakkor, hogy "határozott választ" igényel "az angol törvényekre angol szavazatok" kérdése.

Ez az úgynevezett "West Lothian" kérdés, amelyet Tam Dalyell, a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt egy legtekintélyesebb veteránja, a skóciai West Lothian választókörzet volt parlamenti képviselője vetett fel csaknem negyven éve. A probléma lényege az, hogy a londoni - vagyis a brit - parlamentben ülő skót képviselők szavazhatnak olyan sarkalatos kérdésekben is, amelyek csak Angliát érintik, ám a hatalmi decentralizációs folyamat alapján, az önálló skót parlament létrehozása nyomán az angol parlamenti képviselők nem voksolhatnak skóciai érdekű, az edinburghi törvényhozás hatáskörébe tartozó ügyekben.

David Cameron ennek a problémának a közeli feloldására tett egyenes utalást pénteki nyilatkozatában, egyelőre részletek nélkül.

Kijelentette ugyanakkor, hogy a legnagyobb brit politikai pártok korábbi ígéretének megfelelően már novemberre elkészülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek a jelenleginél is nagyobb döntési hatáskört adnak a skóciai parlamentnek, elsősorban az adózási, költségvetési és szociális ügyekben. Cameron szerint a törvényjavaslat januárban kerülhet a brit parlament elé.

A kormányfő egyenes utalást tett arra is, hogy nincs lehetőség a skóciai függetlenségi népszavazás belátható időn belüli megismétlésére. Kijelentette: a referendum ezt a kérdést "egy nemzedéknyi, talán egy egész életnyi időre rendezte".

Martin Schulz, az EP elnöke megkönnyebbüléssel fogadta a skóciai népszavazás eredményét

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke megkönnyebbüléssel fogadta a skóciai népszavazás eredményét. A politikus a Deutschlandfunk német rádiónak nyilatkozott péntek reggel. "Bevallom, az eredmény megkönnyebbülést okozott" - mondta egy kérdésre válaszolva.

A német szociáldemokrata politikus hangsúlyozta: a népszavazás mintaszerű demokratikus eljárás volt, az Európai Uniónak pedig nem feladata beleszólni tagállamai belső ügyeibe, így abba sem, hogy milyen helyzetben legyen Skócia Nagy-Britanniában.

Az EU-nak éppen elég gond a 28 tagország közösségének egyben tartása, és nem lehet elvárni, hogy még az autonómiatörekvések ügyét is Brüsszel, vagyis az uniós intézmények oldják meg.

Azt viszont végig kell gondolni, hogy milyen eljárásokat alkalmazhat az EU, ha területén létrejön egy új állam - mondta az EP elnöke.

A belépés és a kilépés folyamatának irányítására vannak szabályai a közösségnek, a következő időszakban pedig olyan eljárásokat kell kidolgozni, amelyek az autonómiatörekvéseknek is teret nyitnak. "Ezen még kell egy kicsit törni a fejünket" - mondta Martin Schulz.

Kiemelte: Katalónia, Flandria, vagy éppen Dél-Tirol számára iránymutató lehet, hogy milyen megoldást dolgoznak ki Skócia jogállására. Amennyiben Skócia az Egyesült Királyság keretén belül mindenki számára megfelelő önállóságot kap, akkor a skót megoldás "modell lehet (az EU-n belül) más régiókban felmerülő igények kielégítésére is" - mondta Martin Schulz.

Azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britanniában napirendre kerülhet a népszavazás az ország uniós tagságáról, az EP elnöke azt mondta, hogy amikor legközelebb találkozik majd David Cameron brit miniszterelnökkel, elmondja neki, hogy "az Egyesült Királyság az egyesült Európában jó dolog".

A skóciai népszavazást a függetlenséget elvető tábor nyerte meg, miután a péntek reggelig ismertetett részeredmények szerint behozhatatlan előnyre tett szert. Alex Salmond skót miniszterelnök még a hivatalos végeredmény bejelentése előtt elismerte, hogy a függetlenségellenes oldal győzött a referendumon.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 341 041 megtekintés

Videó: 45 420 533 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6374610

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh