Európa nem fogja visszaszerezni a részesedését az orosz piacokon azt követően, hogy vége lesz a szankcióháborúnak, mert az elvesztett részesedésük már el lesz foglalva helyi orosz - és külföldi országok cégei által - figyelmeztetett szombaton Dimitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

Végül Oroszország és a Nyugat "meg fog egyezni, előbb-utóbb, mivel a szankciósdi nem tart örökké" - mondotta Medvegyev a Rossiya 24 TV-ben. "Ezek a bolondos szankciók elmúlnak, de a nemzetközi kapcsolatok folytatódnak és a devizapiac megint nyílik majd" - tette hozzá.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy "a rések a mi gazdaságunkban (amit az EU magának okozott a szankciós politikával) hamarosan teljesen el lesznek foglalva a saját termelőink valamint külföldi országok termelői, cégei által... az európai partnereink nem fognak tudni visszajönni". Medvegyev szerint" ez az ár, amit Európának meg kell fizetnie" - amiért próbálja Oroszországot gazdasági nyomás alá tenni.

Medvegyev biztosította a TV interjú során a riporter-hölgyet, hogy az ázsiai és Latin-Amerikai vállalatok - amelyek átveszik az európaiak helyét az orosz piacokon - meg fogják tartani a pozíciókat akkor is, mikor már Moszkva és az EU között a kapcsolat visszaállt a normális kerékvágásba.

"Mi tisztességes emberek vagyunk. Mikor mi megegyezünk (üzletekről), akkor mi beteljesítjük és megvalósítjuk a létező szerződésekben vállaltakat, beleértve az ázsiai és latin-amerikai partnereket is, a dolog oda-vissza működik természetesen, na most, ebből következőleg, azok a Nyugati partnerek, akik vissza vágynak térni a piacainkra, csakis a fennmaradó részt tudják majd megkapni - ha lesz még-, semmi mást" - magyarázta Medvegyev.

Medvegyev az EU döntését a befektetési szféra szankcióival kapcsolatban "értelmetlennek" minősítette, de megígérte, hogy Oroszország "túl lesz rajta". Továbbá Medvegyev elmagyarázta, hogy a kár amit az orosz gazdaság elszenved, nem a szankciók által okozott ütés, hanem az ország belső korlátaiból fakadó negatív gazdasági okozatok: "Mi a probléma a jelenlegi helyzetben az orosz gazdasággal? Nem a szankciók. A kár amit a szankciók okoztak körülbelül az 5%-a keletkezett károknak, de minden más kár a mi belső strukturális korlátainkból fakad: a gazdaságunk hibája a ferdülés, eltolódás, ami még a 2O. században keletkezett problémánk" - mondta el.

Medvegyev ezt követően kifejtette: - az aktuális szankciók ellenére - Oroszországnak nem áll szándékában izolálódni és elhagyni az európai piacokat. - "Mi 14O Milliárd köbméter gázzal és 2OO millió tonna olajjal látjuk el Európát, ami nyilván nagyon fontos piacot képez - egy piacot, amit mi elfoglaltunk" - mondta el.

Ha az európai partnereink szeretnének csinálni egy olyan abszurd döntést, hogy kikergetnek minket erről a piacról, akkor mi ott fogunk akkor is maradni, hiszen az már létezik számunkra" - adta hozzá a miniszterelnök.

"De ha az EU államai előítélettel viseltetnek Oroszország felé, akkor sok termékünk, egy meghatározó része a természeti forrásainknak és sok minden más is a kereskedelmünkből, egyszerűen át fog menni egy helycserével a csendes-óceáni térségbe" - mondta Medvegyev.

"Az európai gazdasági szankciók egyszerűen értelmetlenek és csúnyák, de Oroszország túl fogja élni" - "Nekünk volt már egy ilyen szituációnk 2OO8-2OO9-ben, mikor nekünk kellett finanszírozni a saját termelőcégeinket, a saját forrásainkat használva" - mondta Medvegyev.

"Ez az egész alapvetően egy szubjektív döntés az európai partnereink részéről és azt gondolom - bár értelmetlen és csúnya- de túléljük" - hozzátette, hogy az Orosz Központi Bank tudja kezelni ezt a problémát.

Medvegyev elismerte, hogy a "pénzpiaci helyzet kedvezőtlen a bankjaink számára, lévén gyakorlatilag minden lehetőség a külföldi valuta megszerzésére, vagy külföldi finanszírozási hitelek megszerzésére blokkolva van".

Ez gazdasági modernizációra ösztönzi Oroszországot, és itt a miniszterelnök aláhúzta, hogy "Tíz éven belül felépítik a modernizált orosz gazdaságot."

"Új gazdasági rendszert építünk fel, nem egy-két év alatt, de abszolút bizonyos vagyok benne, hogy 1O éven belül megépítjük az abszolút, alapjaiban modernizált gazdasági rendszerünket, még a mai korlátozások ellenére is" - mondotta a Rossiya 24 Tv műsorában az orosz miniszterelnök.

Oroszországnak céljai és célkitűzései vannak, melyek mindenképpen érvényben maradnak: mi nem változtatunk meg semmit az elképzeléseinken, főleg nem korlátozunk, nem nyirbálunk meg állami programokat" - hozzátéve, hogy a "szükséges módosításokat és igazításokat megcsinálják az úton. - "Mióta mi ezen az úton járunk, azóta komoly nagyberuházásokat finanszírozunk"

Forrás: oroszhirek.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 925 093 megtekintés

Videó: 49 085 746 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7057699

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh