Bassár el-Aszad szíriai elnök a Der Spiegel német hetilapnak adott interjújában ha közvetve is, de elismerte, hogy ő is követett el hibákat, azonban továbbra sem hajlandó tárgyalni a felkelőkkel, és bízik a győzelemben.

A német lap honlapján szombaton közölt kivonat szerint Aszad azt mondta: "Történtek egyes személyes hibák. Mindenki hibázik, még egy elnök is." Nem lehet azt mondani, hogy a felkelőket "száz százalékos felelősség terheli (a kialakult helyzetért), minket pedig nulla".

Aszad a közelmúlt során tucatnyi interjút adott a nyugati médiának, de azt egy alkalommal sem ismerte el nyíltan, hogy őt is felelősség terheli a két és fél évvel ezelőtt békés tüntetésként indult, de végül több mint 100 ezer halálos áldozatot követelő, a 23 milliós ország lakosságának negyedét földönfutóvá tevő, polgárháborúba torkolló szembenállásért.

Ugyanakkor a szíriai elnök ettől eltekintve minden kérdésben kitartott korábbi álláspontja mellett a Der Spiegelben vasárnap megjelenő interjúban. Leszögezte, hogy nincs esély a konfliktus tárgyalásos úton való rendezésére, és bízik abban, hogy győzelmet arat a felkelők felett.

"(Tárgyalni) a felkelőkkel? Nem. Az én meghatározásom szerint a politikai ellenzék nem visel fegyvert (...) Nincs más lehetőségünk, mint hogy bízzunk a győzelemben" - mondta Bassár el-Aszad.

Azt is megerősítette, hogy 2014 augusztusa - azaz mandátumának lejárta - előtt elnökválasztást fog kiírni, és ismét elmondta, hogy még nem biztos abban, hogy indul-e azon. Saját személyes biztonságáért azonban semmiképpen sem aggódik. "Ha félnék, már hosszú ideje elhagytam volna Szíriát" - fogalmazott az elnök.

Aszad ismét tagadta, hogy az általa irányított hadsereg állt volna az augusztus 21-i, Damaszkusz környéki ideggáztámadás mögött. Egyúttal azt állította, hogy kormánya mindenben együttműködik a nemzetközi vegyifegyver-ellenőrökkel, akik az ENSZ Biztonsági Tanácsának megbízásából a szíriai mérgesgáz-arzenál megsemmisítésén dolgoznak az országban.

A szíriai elnök korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan terroristáknak nevezte az ellene lázadókat, a nyugati hatalmakat pedig hazugsággal vádolta.

"Úgy vélem, hogy a Nyugat jobban bízik az al-Kaida (nemzetközi terrorszervezetben), mint bennem" - mondta Bassár el-Aszad, arra utalva, hogy az ellene harcoló felkelők soraiban az al-Kaidával szövetséges iszlamista szélsőségesek is vannak. A szíriai elnök az őt katonai csapással fenyegető Barack Obama amerikai elnököt hazugnak, a mellette kiálló Oroszországot pedig "igaz barátnak" nevezte a Der Spiegel német hetilapnak adott interjúban.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 227 935 megtekintés

Videó: 45 347 175 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6351832

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh