Bizalomvesztés miatt leváltották az Egyesült Államok szárazföldi telepítésű interkontinentális ballisztikus rakétáiért felelős parancsnokát - közölte pénteken az amerikai légierő parancsnoksága.

Michael Carey tábornok menesztéséről James Kowalski tábornok, az amerikai légierő globális csapásmérésért - a rakéták mellett a hadászati bombázókért - felelős parancsnoka döntött.

A hadászati rakétaerők élére ideiglenesen Jack Weinstein tábornokot nevezték ki.

Carey leváltásának okaként a légierő a kétcsillagos tábornok személyes magatartását nevezte meg, amelyre egy "ideiglenes megbízatással" kapcsolatban belső ellenőri vizsgálat derített fényt. A légierő szóvivője szerint az ügyben - amely nem veszélyeztette a rakétaerők harckészültségét és nem is szexuális vonatkozású - még nem zárult le az eljárás.

A hét folyamán másodszor bocsátanak el olyan amerikai katonai vezetőt, aki az amerikai nukleáris erőkért felelős. Szerdán Tim Giardina ellentengernagyot, a légierő és a haditengerészet atomarzenálját felügyelő stratégiai parancsnokság vezetőjének helyettesét távolították el, aki ellen hazárdjáték miatt eljárás indult.

A Carey tábornok parancsnoksága alatt álló alakulat, a huszadik légi hadsereg három támaszponton 450 interkontinentális ballisztikus nukleáris rakéta kezeléséért - elnöki parancs esetén a bevetéséért - felelős.

Az amerikai légierő ezen alakulatánál áprilisban súlyos és sorozatos szabályzatsértések miatt 17 tisztet függesztettek fel. Az érintettek egy márciusi ellenőrzés során lepleződtek le a légierő egyik bázisán, az észak-dakotai Minotban. A vizsgálat azután kezdődött, hogy egy hadgyakorlaton az ott szolgálatot teljesítő katonák az ellenőröktől gyenge, D osztályzatot kaptak a Minuteman III típusú interkontinentális ballisztikus nukleáris rakéta felbocsátásának szimulálására.

Mint kiderült, a 150 fős rakétázó alakulatnál több alkalommal megszegték a biztonsági előírásokat - legkevesebb egy alkalommal tudatosan is -, és sorozatban nem adták meg az előírt tiszteletet a feljebbvalóiknak. A légierő tájékoztatása szerint az esetek a nukleáris csapásmérő kapacitást nem veszélyeztették.

Mark Welsh tábornok, a légierő vezérkari főnöke szenátusi meghallgatásán kijelentette, hogy a felfüggesztetteknél inkább a személyes hozzáállással, mintsem a szakmai felkészültséggel volt gond.

A 17 tiszt egyidejű felfüggesztése példátlan eset volt az amerikai légierő történetében. Rajtuk kívül, ugyancsak Minotban, eljárás indult egy tiszt ellen az indítási kódok titkosságának tudatos veszélyeztetése miatt. A légierő szerint a kódok nem szivárogtak ki.

A Minuteman III-asok a légierő legnagyobb hatóerejű nukleáris rakétái. A fegyvernem Észak-Dakotán kívül Montana és Wyoming államban is állomásoztat ilyen csapásmérő eszközöket.

Bruce Blair, a Princetoni Egyetem kutatója, aki a hetvenes években maga is a nukleáris rakétaegységeknél szolgált, úgy vélekedett, hogy a légierő nukleáris fegyvereit kezelő egységeknél megmutatkozó fegyelmezetlenség azzal magyarázható, hogy azok a hidegháború befejeződése óta feleslegesnek érzik magukat és demoralizálódtak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 689 978 megtekintés

Videó: 49 761 199 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7130119

Jelenleg az oldalon

23
Online

Interreg CE1013 REFREsh