A skót háztartások energiaszámláinak 5 százalékos csökkentését ígérte pénteken a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) második számú vezetője arra az esetre, ha Skócia a jövőre esedékes népszavazáson a függetlenné válásra voksol.

Az SNP vezette skót kormány 2014. szeptember 18-ára írta ki a referendumot Skócia függetlenségéről.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes az SNP éves kongresszusának pénteki munkanapján felszólalva kijelentette, hogy a tervezett lakossági rezsicsökkentést egyebek mellett a brit kormány által a szolgáltatókra kirótt különféle "zöld" adók és illetékek eltörlésével éri majd el a skót kormány. A politikus szerint a kormányzat becslései alapján ez évente átlagosan 70 font (25 ezer forint) megtakarítást tesz lehetővé minden egyes skót háztartásnak.

Nicola Sturgeon hangsúlyozta: nem rövid távú intézkedésről, hanem "valós és tartós" rezsicsökkentésről van szó.

"A függetlenség lehetővé teszi majd számunkra, hogy skót problémákra skót megoldásokat alkalmazzunk, elérve, hogy az energiaszolgáltató vállalatok mindig szociálisan felelős módon viselkedjenek, a kiszolgáltatott fogyasztók védelme érdekében" - fogalmazott pénteki beszédében a skót miniszterelnök-helyettes.

Néhány héten belül másodszor hangzik el brit politikusi ígéret a háztartásienergia-költségek emelkedésének hatósági megfékezésére.

Ed Miliband, az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője a Labour szeptember végi éves kongresszusán közölte, hogy ha a párt a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon kormányra kerül, legalább 20 hónapra befagyasztja a lakosságnak és a családi vállalkozásoknak felszámolt kiskereskedelmi áram- és gázárakat, a hat legnagyobb magántulajdonú brit energiaszolgáltató céget pedig feldarabolná, és tevékenységük ellenőrzésére a jelenleginél erőteljesebb felügyeleti hatóságot hozna létre.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök ugyanakkor a héten "átverésnek" nevezte a tervet, mondván: a Munkáspárt vezetőjének nincs befolyása a világpiaci energiaárakra.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 439 megtekintés

Videó: 48 295 107 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920192

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh