Folyik a vizsgálat az Egyesült Királyságban és nemzetközi szinten is a devizaárfolyamok feltételezett manipulációja ügyében. A nyomozás fókuszába került a legnagyobb bankok devizatradereinek egy csoportja, akik "A Kartell" néven működtettek egy chat csatornát.

Többek között a Barclays, a Citigroup és a Royal Bank of Scotland vezető devizatraderei is tagjai voltak annak "A Kartell" néven működő chat csoportnak, amelynek tevékenysége a hatóságok látókörébe került a feltételezett devizaárfolyam manipulációs ügyben - adta hírül a Bloomberg.

A Bloomberg terminálokon keresztül folyó csevegések közben a vizsgált hároméves időszakban a traderek fontos információkat osztottak meg egymással arról, hogy éppen milyen pozíciókat nyitottak, milyen nagyobb ügyfélmegbízásaik vannak, s közvetlenül a fontos záróárfolyamok kialakulása előtt ezen információk birtokában kötöttek üzleteket - idéz a hírügynökség két forrást, akik nevük elhallgatását kérték a folyamatban lévő nyomozás miatt.

Az ügyben érintett bankok listája időközben többször is változott, leginkább amiatt, hogy a kereskedők időközben néha munkáltatót váltottak, így került a nyomozás látókörébe a svájci bankóriás, a UBS AG is. A hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy az üzenetek tartalma elegendő lehetett-e ahhoz, hogy befolyásolják a piaci árfolyamokat az adott időszakban. Az említett négy bank hatalmas szereplője a napi 5300 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító londoni devizapiacnak, a forgalom több, mint 40 százalékát ők adják. A brit pénzügyi felügyelet a héten indította el hivatalosan is a vizsgálatot az ügyben, de korábban már végeztek előzetes nyomozást.

Már júniusban érkeztek hírek arról, hogy a felügyelet vizsgálódik egyes tradereik által megosztott információkkal kapcsolatban, augusztusbanb az is kiderült, hogy a hatóságok felfigyeltek a devizaárfolyamok furcsa mozgásaira a fontos, benchmarkok kialakulása körüli időszakokban.

A chat csatornát rendszeresen használó egyik bróker ugyanakkor azt mondta, hogy szerinte semmi törvénytelen dolog nem történt. Mint kifejtette, egyes esetekben hatalmas volumenű tranzakcókat kell lebonyolítaniuk, s mivel a piac nem minden esetben elég "mély" ehhez, tehát adott pillanatban nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű vételi vagy eladási ajánlat a másik oldalon a megbízások teljesítéséhez, a csatorna segített a másik oldalon összeszedni az ajánlatokat.

A vizsgálatok valószínűleg még hónapokig eltarthatnak. A brit felügyelet ugyanis szinte az összes piacon érintett cég esetében begyűjtötte az elérhető e-maileket, chat üzeneteket és rögzített telefonhívásokat, ezek ráadásul sokszor olyan szakzsargont használnak, amelyek visszafejtése nem mindig egyszerű folyamat.

Mielőtt bárki első ránézésre ítéletet alkotna az ügyben, érdemes figyelembe venni a londoni devizapiac összetett működését és a benchmark árfolyamok fontosságát. A helyi idő szerint délután négyórás árfolyamok, amelyet "londoni zárásként" ismernek különös jelentőséggel bírnak, sok befektetési alap eszközértékét és teljesítményét ezen árfolyamok alapján kalkulálva határozzák meg, többek között a befektetési alapok teljesítményét rangsoroló egyik legnagyobb cég, a Morningstar Inc. is ezeket használja.

De az indexkövető alapok számára is fontos ez az árfolyam, ezek ugyanis a Bloomberg szerint tipikusan ezeken az árfolyamokon kötik üzleteiket.

Ezek az alapok sokszor a záróár kialakulása előtti egy órában megadják már megbízásaikat a brókereknek, akik ezeket igyekeznek minél inkább a záróárfolyam közelében megkötni, ezzel csökkentve saját piaci kockázatukat. Az érintett traderek szerint a chat csatornán megosztott információk ennek a kockázatnak a csökkentését szolgálták. Ha ugyanis egy alap a londoni záróárfolyamon ad be megbízást, viszont a brókernek a piac mélysége miatt ettől számára rossz irányban, nagyon eltérő áron sikerül csak azt teljesítenie, az a banknak okozhat váratlan veszteségeket

A vizsgálat egyébként nemzetközi szinten is folyik már. A sávjci felügyelet ebben hónapban közölte, hogy eljárást indított legnagyobb bankjai körében a devizaárfolyamok alakulásával kapcsolatban, míg az Egyesült Államok Igazságügyminisztériuma már büntetőügyben nyomoz a témában.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 764 megtekintés

Videó: 48 285 910 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919374

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh