A fiatal brit munkavállalóknak jobb képesítések megszerzésével kell felvenniük a versenyt a brit munkapiacra áramló kelet-európaiakkal - mondta kedden idézett nyilatkozatában a brit miniszterelnök.

David Cameron, aki a népszerű Mini gépkocsi-modelleket gyártó, Oxford közelében működő üzemben tett látogatást a szakmunkásképzés fejlesztését célzó kormányprogram keretében, a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap keddi beszámolója szerint kijelentette: Nagy-Britanniában vannak olyan gyárak, amelyekben "a munkások fele Lengyelországból, Litvániából vagy Lettországból érkezett". "Nekik nem lehet szemrehányást tenni, ők csak dolgozni akarnak, látják az állásajánlatokat és idejönnek, hogy betöltsék ezeket az állásokat (...) nekünk mint országnak azonban erre nemet kell mondanunk" - fogalmazott a brit kormányfő.

Cameron szerint a brit oktatási rendszer rendbetételével el kell érni, hogy a hazai szakiskolákból kikerülő fiatalok is be tudják tölteni ezeket az állásokat.

A kormányfő szerint Nagy-Britanniát az a veszély fenyegeti, hogy a gazdaság fellendülésnek indul ugyan, és ez új munkahelyeket teremt, ám nem lesznek olyan hazai munkavállalók, akiknek megfelelő iskolai képesítésük van ezeknek az állásoknak a betöltésére.

Cameron szerint az oktatási rendszer rendbetételének kérdése "teljes mértékben kapcsolódik" a bevándorlás és a szociális ellátórendszer reformjához.

Matthew Hancock üzleti és szakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkár, aki a miniszterelnök kíséretében vett részt a rendezvényen, kijelentette: rekordszámú munkahely vár betöltésre a brit gazdaságban, és el kell érni, hogy a munkaadók a "helybéli fiatalok közül válogassanak", amikor új munkaerőt vesznek fel.

A brit szakpolitikus ezt már korábban is szorgalmazta. Nemrégiben egy lapinterjúban szintén arra szólította fel a brit vállalatok vezetőit, hogy ne külföldi munkavállalókkal töltsék be az üres állásokat, ha helyi jelentkezőket is ki tudnak képezni ugyanazon feladatra. Hancock szerint a brit vállalatoknak "kötelességük" hazai munkaerőt alkalmazni a más EU-tagállamokból érkező munkavállalók helyett.

A kormányzó brit Konzervatív Párt vezető politikusai részéről az utóbbi hónapokban többször is elhangzott az az igény, hogy az uniós társállamokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni. A kormány már el is indította ezt a folyamatot, első lépésként a szociális ellátáshoz fűződő jogok szigorítási terveinek felvázolásával.

Az utóbbi hetek brit sajtóbeszámolói szerint ugyanakkor Iain Duncan Smith brit munka- és nyugdíjügyi miniszter az EU-bevándorolók szociális juttatásainak ügyében hosszú ideje vitában áll Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős uniós biztossal.

Jonathan Todd, Andor László szóvivője a vitát kommentálva a minap kijelentette a BBC televízióban, hogy a brit gazdaság és a költségvetés igen jól jár az EU-társállamokból érkező munkavállalók beáramlásával. Todd szerint ugyanis a betelepülő EU-polgárok "hatalmas többsége" dolgozni megy Nagy-Britanniába, és többet fizet be adó és társadalombiztosítás formájában a brit szociális ellátórendszer költségvetésébe, mint amennyit abból igénybe vesz.

Hivatalos becslések alapján 683 ezer közép- és kelet-európai munkavállaló dolgozik jelenleg Nagy-Britanniában.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 635 megtekintés

Videó: 48 304 443 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921217

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh