A gazdag palaolaj- és cseppfolyósföldgáz-készleteinek köszönhetően, az idén már az Egyesült Államok lehet a világ legnagyobb olajtermelője, ha a nyersolajhoz hozzászámítják a cseppfolyósított földgázt és a bioüzemanyagot is - állapítja meg elemzésében az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt.

A Conclude az MTI-hez eljuttatott közleményében idézi a U.S. Energy Information Administration adatait, amely szerint 2012-ben még Szaúd-Arábia volt az első napi 11,7 millió hordó olajtermeléssel, míg az Egyesült Államok a második 11,1 millió hordóval, Oroszország pedig a harmadik, közel 10,4 millió hordóval. Ezt a triót messze leszakadva követte a 4,4 millió hordó napi olajtermelésű Kína.

Az Egyesült Államok idei napi termelése 12,1 millió hordó nyersolaj-egyenérték, 300 ezerrel haladhatja meg Szaúd-Arábiáét, és 1,6 millióval Oroszországét - prognosztizálja a New York-i székhelyű PIRA Energy Group tanácsadó cég.

Az "őrségváltásra" elsősorban az Egyesült Államok középső részén elhelyezkedő palaformációk kiaknázása révén kerülhet sor, amelyet technológiai újítások tesznek lehetővé.

Az amerikai 12,1 millió hordós 2013. évi napi összesített termelés döntő része, 7,4 millió hordó nyersolajból és kondenzátumból - ennek része a palaolaj-kitermelés is -, 2,5 millió cseppfolyós földgázból, 1 millió hordó bioüzemanyagból adódik össze, és majdnem 1,3 millió hordót hozhat az olajfinomítók hatékonyabb működése.

Az előrejelzések szerint az Egyesült Államok olajtermelése 2030-ig nagyobb mértékben nőhet, mint Szaúd-Arábiáé, és csak azt követően veheti vissza világelsőségét a közel-keleti állam.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 071 350 megtekintés

Videó: 48 299 637 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920636

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh