A német, a francia, a spanyol és a svéd hírszerző szolgálatok is kifejlesztettek és használnak olyan technológiát, amely alkalmas az internetes és telefonos adatforgalom tömeges figyelésére - írta legújabb feltáró riportjában a The Guardian.

A vezető baloldali brit napilap szombati beszámolója szerint ez az értesülés is Edward Snowden egykori CIA-alkalmazottól származik, aki az utóbbi hónapokban titkos információkat szivárogtatott ki a The Guardiannek és amerikai lapoknak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata, a GCHQ titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

A The Guardian az általa szombaton megszellőztetett újabb bizalmas iratok alapján azt írta, hogy a négy európai szolgálat a GCHQ-val szoros együttműködésben fejlesztette ki az adatgyűjtő tevékenységhez szükséges technológiát az utóbbi öt évben. Az ügynökségek közvetlenül a száloptikás adattovábbító kábeleket "csapolják meg", és ehhez titokban kapcsolatokat építettek ki az érintett távközlési cégekkel - áll a brit lap írásában.

Az így kialakult "laza, de szélesedő lehallgatási szövetség" lehetővé teszi egy-egy részvevő ország hírszerző ügynökségeinek, hogy kapcsolatokat fejlesszenek ki más országok szakvállalataival az internetes adatforgalom fürkészése végett.

A Snowden-akták tanúsága szerint a GCHQ tanácsokkal látta el a többi európai szolgálatot arról is, hogy miképp kerüljék meg a megfigyelési jogkörüket korlátok közé szorító hazai törvényeket.

A The Guardian felidézi, hogy amikor a GCHQ transzatlanti lehallgatási tevékenységéről írt, a német igazságügyi miniszter "hollywoodi rémálomnak" nevezte a lap által feltártakat, és arra hívta fel a brit kormány figyelmét, hogy szabad és demokratikus társadalmak "nem virágozhatnak úgy, ha kormányaik a titkolózás leple mögé rejtik tevékenységüket". A brit lap szerint ugyanakkor a GCHQ által az európai partnerszolgálatokról elvégzett felmérés során a brit szolgálat szakértői "csodálatuknak adtak hangot" azzal kapcsolatban, hogy a német hírszerzés milyen technikai színvonalon teszi ugyanezt.

A The Guardian által Snowden kiszivárogtatásai alapján szombaton idézett, 2008-ban elvégzett GCHQ-felmérés hangsúlyozza, hogy a német szövetségi hírszerző szolgálatnak (BND) "hatalmas technológiai potenciálja és jó hozzáférése van az internet szívéhez - (a BND-nek) máris rálátása van egyes 40-100 Gbps sebességű adattovábbító kábelekre".

A GCHQ technológiája négy évvel e belső jelentés kelte után is csak 10 Gbps - gigabit/másodperc - sebességű kábelek megfigyelésére volt alkalmas, és a brit szolgálat "ezért adózott csodálattal" a német ügynökség kapacitása előtt - áll a brit lap szombati feltáró riportjában.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 842 megtekintés

Videó: 48 301 154 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920827

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh