A tárgyalásoknak nemigen van alternatívájuk - jegyezte meg szerkesztőségi rovatában a The New York Times (NYT) azzal kapcsolatban, hogy a hét végén eredmény nélkül zárultak az egyeztetések az iráni atomprogramról.

Bár csalódást okoztak az eredménytelenül zárult tárgyalások, azokkal kapcsolatban sokan megfeledkeznek két fontos dologról: egyrészt arról, hogy a diplomácia munkát igényel és megállapodások csak a legritkább esetben születnek zökkenőmentesen, másrészt pedig arról, hogy a tárgyalásoknak nemigen van alternatívájuk - írta az amerikai napilap.

A NYT szerint eddig még senki nem mutatott a tárgyalásoknál járhatóbb utat és Iránnak, valamint a Hatok néven emlegetett országcsoportnak - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország - továbbra is a lehető legjobb alku elérésén kell dolgoznia. A felek legközelebb november 20-án ülnek tárgyalóasztalhoz.

A megbeszélések amerikai, európai és iráni illetékesei a múlt héten már azzal kecsegtették a közvéleményt, hogy elérhetővé vált egy ideiglenes megállapodás, amely átmenetileg befagyasztaná az iráni atomprogramot, miközben továbbra is dolgoznának egy hosszú távra szóló egyezmény részletein. A reményteli bejelentés nyomán Genfbe sietett az amerikai, francia, angol, német és orosz külügyminiszter is, ami még inkább azt az érzetet keltette, hogy küszöbön áll az áttörés.

Az újság rámutatott, továbbra is vita tárgyát képzi, hogy mégis mi állta útját az egyezségnek. John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn Abu-Dzabiban kijelentette, hogy a Hatok egységesek voltak a tárgyalásokon, de Irán nem tudta elfogadni a megállapodást. Kedden Mohammad Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter visszautasította Washington vádjait és annak a véleményének adott hangot, hogy a kudarcot a nyugatiak megosztottsága okozta. Eközben más jelentések a kudarcért Franciaországot okolták, annak hajthatatlansága miatt.

Az NYT szerint az eredménytelen tárgyalások sajnos kedvező alkalmat adnak az izraeli kormányfőnek arra, hogy még több hisztérikus ellenállást gerjesszen az Iránnal való megállapodással szemben. Szép lenne, ha Iránt rá lehetne venni atomprogramjának teljes leállítására, ahogy azt Benjámin Netanjahu úr kéri, de nem valószínű, hogy ez valaha is bekövetkezik - írta az amerikai lap.

A NYT szerint annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyvert fejlesszen ki, a legjobb módszer egy olyan, tárgyalásos úton tető alá hozott megállapodás, amely korlátozza az urándúsítást, megfékezi a plutónium programot és lehetővé teszi a maximális nemzetközi ellenőrzést az ázsiai ország területén.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 697 007 megtekintés

Videó: 48 907 912 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023831

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh