Vietnam együttműködést tervez az orosz-fehérorosz-kazah vámunióval, Oroszországot a délkelet-ázsiai ország feltáratlan kőolaj- és földgázmezői érdeklik - írta kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő vietnami látogatására időzítve a Vedomosztyi című orosz napilap.

Az orosz elnök vietnami látogatásának egyik témája a szabad-kereskedelmi övezet létrehozása az orosz-fehérorosz-kazah vámunióval. A felek tavaly óta tárgyalnak, s még másfél-két évre szükség van ahhoz, hogy a megállapodást tető alá hozzák - írta a befolyásos orosz üzleti-gazdasági újság.

Az orosz-vietnami áruforgalom értéke tavaly 3,66 milliárd dollárt tett ki (mintegy 813 milliárd forint). Moszkva azt reméli, hogy a szabad-kereskedelmi övezet létrehozatalát követően, 2015-re ez a forgalom megduplázódik.

Valerij Nyesztyerov, az orosz Sberbank (Szberbank) elemzője rámutatott: a vietnami gazdaság növekszik, az idén 5,3 százalékos GDP-növekedést érhet el, és az ország kedvező fogyasztói piaccal rendelkezik. Ami pedig Oroszország számára még fontosabb, a délkelet-ázsiai ország hatalmas feltáratlan kőolaj- és földgáztartalékokkal rendelkezik.

Az orosz államfő Hanoiban elmondta, hogy a Gazprom és a Petrovietnam orosz kőolaj- és földgázlelőhelyek kiaknázását is közösen tervezik megvalósítani. A Gazpromnyefty pedig részt vesz az egyik vietnami kőolaj-feldolgozó vállalat korszerűsítésében. Oroszország közreműködik a vietnami atomenergetika fejlesztésében, szakemberek képzését, és egy tudományos műszaki központ létrehozását is beleértve.

Moszkva növelni kívánja a vietnami hadseregnek szánt korszerű haditechnikai berendezések kínálatát is.

A Vedomosztyi emlékeztetett: az ázsiai térségben nem egyedül Vietnam érdeklődik az orosz-fehérorosz-kazah vámunióval való együttműködés iránt. Októberben az indiai kormányfő, miután az orosz államfővel tárgyalt Moszkvában, bejelentette, hogy országa szabad-kereskedelmi övezetet kíván létrehozni a vámunióval.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 695 801 megtekintés

Videó: 48 907 333 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023673

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh