Nicolas Maduro venezuelai elnök helyi idő szerint kedden bejelentette, kormánya ismételten párbeszédet kezd az Egyesült Államokkal.

Maduro üdvözölte a fejleményt és sürgette, hogy nyolc év után a két ország fővárosába ismét nagyköveti szintű diplomáciai képviselőket állítsanak.

John Kerry amerikai külügyminiszter megerősítette, hogy Washington és Caracas a feszültségek csökkentése érdekében magas szintű egyeztetéseket kezd. Az a cél, hogy túljussunk “a régi retorikán” – mondta.

Korábban az amerikai diplomácia vezetője venezuelai kollégájával, Delcy Rodríguezzel az Amerikai Államok Szervezetének (AASZ) gyűlése alkalmával négyszemközt egyeztetett.

A két ország kapcsolatai Hugo Chávez egykori venezuelai elnök 1999-es hatalomra lépése után kerültek mélypontra. Venezuela 2008-ban felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait az Egyesült Államokkal. Barack Obama amerikai elnök hivatalba lépését követően, 2009-ben a két ország ismét tett erőfeszítéseket a viszony normalizálására, azonban a két ország diplomáciai képviseletét 2010 óta nagykövetek helyett ügyvivők vezetik.

Maduro a bolívári szocializmus jegyében gyakran ostorozza az amerikai imperializmust, és többször is azzal vádolta meg Washingtont, hogy részt vesz a kormánya megbuktatására irányuló kísérletekben.

Az ideológiai ellentétek ellenére az Egyesült Államok viszont továbbra is a világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező Venezuela egyetlen terméke és exportcikke, a kőolaj legnagyobb felvevőpiaca.

A világpiaci olajár esése miatt a venezuelai gazdaság hónapok óta tartó mélyrepülésbe kezdett. Ezen felül a dél-amerikai országban súlyos politikai és társadalmi válság uralkodik. Rendszeresek az áramkimaradások, élelmiszer- és gyógyszerhiány lépett fel, mindennaposak a fosztogatások és a demonstrációk.

A venezuelai elnök leváltására az ellenzék népszavazást kezdeményez, amelynek első szakaszában 1,8 millió támogató aláírást gyűjtöttek össze.

Forrás: globoport.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 721 504 megtekintés

Videó: 48 932 329 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028365

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh