Izrael és Szaúd-Arábia közösen dolgozik az iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges katonai csapás tervein arra az esetre, ha a genfi értekezleten nem sikerül jelentős mértékben korlátozni Irán nukleáris fejlesztési programját - írta a The Sunday Times.

A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap név nélkül idézett bennfentes diplomáciai forrásai szerint "abban a pillanatban", amikor a genfi megállapodást aláírják, "a katonai opció ismét napirendre kerül (...) a szaúdiak dühösek, és készek megadni Izraelnek minden szükséges támogatást".

A brit lap értesülései szerint Szaúd-Arábia már hozzájárulását adta ahhoz, hogy izraeli harci repülőgépek átrepülhessenek a szaúdi légtéren, ha Irán elleni támadásra indulnak. A két ország azonban kész "ennél is sokkal tovább menni" az együttműködésben, mivel a szunnita szaúdi királyságot legalább annyira aggasztják a síita dominanciájú Irán nukleáris fejlesztési ambíciói, mint Izraelt.

Szaúd-Arábiának és Izraelnek egyaránt az a meggyőződése, hogy az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról folyó genfi tárgyalásoktól nem várható sok eredmény - áll a The Sunday Times beszámolójában.

A brit lap szerint Izrael arról is meg van győződve, hogy Iránnak vannak olyan titkos hasadóanyag-dúsító létesítményei, amelyekről a Nyugat nem tud.

A The Sunday Times tavasszal olyan értesülést is közölt, amely szerint Izrael Törökországgal és arab országokkal közösen építene ki rakétavédelmi rendszert Iránnal szemben.

A májusban ismertetett értesülés szerint az összetett rendszer kifejlesztésében Izrael és Törökország mellett Szaúd-Arábia, Jordánia és az Egyesült Arab Emírségek venne részt.

Az Egyesült Államok által pártolt és szorgalmazott terv alapján az izraeli, török és arab katonai szakértők közös parancsnoki és ellenőrző központokban dolgoznának együtt.

Izrael emellett valós idejű információszolgáltatást kapna a szaúdi és az emírségekbeli katonai radarállomásoktól, viszonzásképpen pedig hozzáférést engedne a partnerországoknak a magasan fejlett izraeli rakétaelhárító rendszerekhez és korai riasztásra kifejlesztett radarállomásainak adataihoz, amelyeket online kapcsolaton keresztül osztana meg az együttműködésben részes országokkal - írta annak idején a brit lap.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 091 750 megtekintés

Videó: 48 320 319 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923552

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh