Elkészült az amerikai-afgán biztonsági megállapodás tervezete, amelynek értelmében a közép-ázsiai ország területén meghatározatlan ideig állomásoznak majd amerikai csapatok a harcoló NATO-alakulatok jövő évi kivonulása után - közölte vasárnapi számába a The Washington Post című újság.

A megállapodást, amelyet jóvá kell hagynia még a csütörtöktől vasárnapig ülésező, törzsi vezetőkből és vénekből álló afgán testületnek, a loja dzsirgának is, amerikai kormányzati és kongresszusi források szerint még az év végéig alá fogják írni. Washingtoni tisztségviselők várakozásai szerint a tanácskozás nem eszközöl jelentősebb módosításokat a tervezetben.

A megállapodás rendezné az amerikai katonák és polgári alkalmazottak jogi védelmének kérdését. A tervezet értelmében az amerikai állampolgárok felett az Egyesült Államok gyakorol majd kizárólagos joghatóságot, ugyanakkor senki nem kerülheti el a bűncselekmények miatti büntetőeljárást.

A megállapodástervezet nem teljesíti Hamid Karzai afgán elnöknek azt a kívánságát, hogy az Egyesült Államok védjen meg Afganisztánt minden külső támadástól, de agresszió esetére Washington konzultációkat ígért, valamint közelebbről meg nem határozott segítséget. A lap rámutatott, hogy a Karzai kívánságának megfelelő szerződést a szenátusnak is ratifikálni kellene.

A dokumentum szövege ehelyett kimondja, hogy az Egyesült Államok erősen érdekelt Afganisztán stabilitásában és biztonságában, és nem rendelkezik a hátrahagyandó amerikai erők létszámáról. Erről Barack Obama elnök várhatóan a jövő év elején tesz bejelentést. A várakozások szerint összesen 5-10 ezer amerikai katona marad majd Afganisztánban 2014 után.

Az aláírandó megállapodás értelmében az amerikaiak afgán területről nem indítanak támadást más országok ellen, de a The Washington Post értesülése szerint ez a megszorítás nem vonatkozik a dróntámadásokra.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 068 456 megtekintés

Videó: 48 295 140 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920196

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh