A nyugdíjkorhatár fokozatos felemelésébe kezdenek Kínában, hogy így kezeljék az elöregedő társadalom jelentette problémákat - írja a Zsenmin Zsipao központi napilap.

Az újság az emberi erőforrások és közbiztonság minisztériumának miniszterhelyettesét, Hu Hsziao-jit idézi, aki úgy fogalmazott, hogy a lépés elkerülhetetlen, azt ugyanakkor elő kell készíteni, s csak fokozatosan valósulhat meg. Mindenekelőtt a korai nyugdíjazás rendszerén szigorítanak, azt kormányzati szinten fogják szabályozni, az idősebb korúak számára pedig külön szervezetek fognak segíteni a munkahelykeresésben - mondta a hivatalnok.

Az újság Hu mellett a központi gazdaságtervező szerv, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság társadalmi fejlődéssel foglalkozó intézetének igazgatóját, Jang Ji-jungot is idézi. Jang közölte: a változtatás a korhatár éves szinten egy-két hónappal való kitolását jelenti. Jelenleg a férfiak többnyire 60, a nők 50 éves korukban vonulnak nyugdíjba az országban, ez a rendelkezések még idei életbe lépése esetén 2014 elejére 60 év és egy hónapra, valamint 50 év és egy hónapra nő.

Az elöregedő társadalom, vagyis a munkakorú népesség arányának csökkenése és az idős korosztály arányának növekedése egyre nagyobb terhet ró a kínai társadalomra. A 60 év feletti lakosság aránya jelenleg 13,3 százalék, szemben a 2000-es népszámláláskori 10,3 százalékkal. Kínában 180 millió idős ember él, számuk a hivatalos kínai becslések szerint az évtized közepére a 216 milliót is elérheti, a teljes népességen belüli arányuk 2050-re csaknem 30 százalékot tesz majd ki. A 14 éves vagy annál fiatalabb lakosok aránya ugyanakkor csupán 16,6 százalék, több mint 6 százalékkal kisebb, mint tíz évvel ezelőtt.

A statisztikák szerint jelenleg hét kereső jut egy nyugdíjasra, ez az arány azonban a demográfiai változásoknak tulajdoníthatóan 2035-re kettőre csökkenhet. A szakértők évek óta arra figyelmeztetnek, hogy a mostani rendszernek reformra van szüksége, hosszú távon fenntarthatatlan.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 677 468 megtekintés

Videó: 48 887 298 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7020781

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh