Oroszország 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán államkötvényeket. Ezzel egyidejűleg ideiglenesen jelentős mértékben csökkentette Kijev számára a gázárat. Erre a megállapodásra jutott Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Janukovics ukrán államfő.

Oroszország az ukrán kötvényeket az úgynevezett Nemzeti Jóléti Alapból vásárolja meg. A megállapodásokat Vlagyimir Putyin ismertette az orosz – ukrán államközi bizottság ülését követően. A 15 milliárd dolláros hitel szükségességéről Viktor Janukovics már októberben beszélt, amikor Ukrajnában megkezdte a munkát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége. Az IMF döntésére várakozó befektetők nem sietnek a beruházásokkal Ukrajnába. Az oroszországi befektetések viszont ösztönzőleg hathatnak.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy Ukrajna elkerülje a gazdasági bukást - állítja Mihail Pogrebinszkij ukrajnai politológus.

Ez megadja a lehetőséget a közeledő csőd elkerülésére. Tudvalevő, hogy nálunk a jövő évben olyan kifizetések várhatók, amelyek után Ukrajna gyakorlatilag arany- és valutakészlet nélkül maradt volna. Gyakorlatilag mindent oda kellett volna adnunk. Most viszont megvan az esély arra, hogy az ukrán gazdaság kikeveredjen súlyos helyzetéből.

A gazdasági növekedést segíti elő az is, hogy csökkentették a gáz árát Ukrajna számára. A Gazprom és az ukrán Naftogaz szerződéséhez a két államfő által jegyzett kiegészítést fűztek. Ennek értelmében 410 dollárról 268,5 dollárra csökkentik ezer köbméter gáz árát – állapítja meg Nyikolaj Ivcsenko, az ukrán FOREX CLUB elemzési osztályának vezetője.

A gázár csökkentése nagyon fontos gazdasági tényező, miután az ukrán gazdaság az energiahatékonyság szempontjából továbbra sem elég hatékony, a vállalatok üzemeltetése lényegesen függ a gáztól. Elsősorban a vegyi iparra kell gondolni. Az ukrán export 15-20 százalékát adja ez az ipari ágazat. Nagyon lényeges az orosz gáz felhasználása a kohászatban is.

Megjegyzendő, hogy a két államfő találkozóján nem volt szó Ukrajnának a Vámunióba való belépéséről. Most az ellenzéknek kevesebb érve lesz arra, hogy a nemzeti érdekek elárulásával vádolja meg Janukovics elnököt - mondja Alekszej Vlaszov szakértő.

Ezzel komoly adut ütöttek ki az ellenzék kezéből, miután Janukovicsot az elmúlt hetekben folyamatosan azzal vádolták, hogy titokban megállapodott Putyinnal, és hamarosan aláírja Ukrajna csatlakozását a Vámunióhoz.

A szakértők úgy látják, hogy Viktor Janukovics elnök és Mikola Azarov miniszterelnök kormánya visszaszerezheti a lakosság azon részének a bizalmát, amely az európai integrációt tartotta egyedül üdvözítőnek Ukrajna számára.

Azarov történelminek nevezte az orosz–ukrán megállapodást

A kedden Moszkvában aláírt orosz–ukrán dokumentumcsomag jó távlatokat nyit a közeli évekre Ukrajna gazdasága számára. Ezt a kormány ülésén jelentette ki Mikola Azarov miniszterelnök.

Történelmi eseménynek nevezném az gáz árának csökkentéséről szókló egyezmény aláírását a kemény gázszerződés 3,5 éve után. Ebben a kérdésben Viktor Janukovicsnak sikerült pontot tenni, miután gazdaságilag megalapozott lett a gáz ára” - mondta Azarov.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy megállapodtak „az ukrán gazdaság rendkívül előnyös meghitelezéséről”. Véleménye szerint így Ukrajna szociális költségvetést fogadhat el 2014-re.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 097 454 megtekintés

Videó: 48 323 093 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923841

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh