Ukrajna kormánya kidolgozta a vámunióval kapcsolatos megállapodások részletes ütemtervét, - eszerint 2014. februárjában a kabinet megvitatja a közös vámterületről szóló megállapodás részleteit, márciusban pedig aláírják a szerződést az Eurázsiai Gazdasági Bizottsággal.

A Mikola Azarov elnök nevével fémjelzett ütemtervet egy kormányközeli forrás hozta nyilvánosságra. Maga a dokumentum 2013. október 12-ére keltezett, és egy részletes megállapodás tervezetét tartalmazza, amely kiterjed a közös vámpolitika, vám- és nem vámjellegű szabályozások, közös adópolitika, a szolgáltatások, szellemi tulajdon védelme, információcsere, műszaki szabályozás, munkaerő migráció és közös beruházások kérdéskörökre.

A mindvégig titokban kezelt tervezet úgy kerülhetett nyilvánosságra, hogy azt megküldték a központi végrehajtó szervek valamennyi vezetőjének is.

A nyilvánosságra került dokumentumot 2013. októberében tárgyalták a kormány ülésein és a kérdéskörről korlátozott szavazati joggal hoztak döntést az ukrán politikusok. Se az ülések anyaga, se a dokumentumot tárgyaló kormánybizottság napirendje nem nyilvános, az atlantista politikusok nem értesültek az ütemtervről.

Kijev sokáig húzta a tárgyalási folyamatot az Európai Unióval is, de a hivatalos - bár mindeddig sikeresen titokban tartott - dokumentum alátámasztja, hogy Ukrajna számára nem lehetséges forgatókönyv az EU-csatlakozás, ehelyett kész ütemtervvel rendelkezik a posztszovjet vámunióhoz és az Eurázsiai Unióhoz csatlakozással kapcsolatban.

A múlt héten Oroszország jelentős támogatást nyújtott az ukrán gazdaságnak, egyharmaddal csökkentették a gázellátás árát és az Orosz Nemzeti Jóléti Alap 15 milliárd dollár értékben vásárolt ukrán államkötvényeket. Ezzel Ukrajna vámuniós integrációja - félhivatalosan ugyan, de - kezdetét vette.

Forrás: hidfo.net

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 728 849 megtekintés

Videó: 48 937 071 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029259

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh