Megduplázódott az Egyesült Államokba irányuló kínai befektetések értéke 2013-ban az előző évhez képest, megdöntve minden korábbi rekordot - írta a Rhodium Group nemzetközi kutatóintézet legfrissebb jelentésében.

A statisztikák szerint a befektetések száma és értéke is nőtt a 2012-es adatokkal összehasonlítva. Az év során kínai állampolgárok összesen 82, az Egyesült Államokba irányuló befektetést jegyeztek, ebből 44 felvásárlás, 38 pedig zöldmezős beruházás volt. A legkeresettebb ágazatok között volt az élelmiszer- és energiaipar, valamint az ingatlanpiac, az előző évhez képest mindhárom iránt jelentős mértékben nőtt az érdeklődés.

Az adatokból az is kiderül: a tranzakciók több mint 80 százalékát magánberuházók jegyezték, akik a teljes befektetett érték 70 százalékát szolgáltatták.

Az összes USA-ba irányuló kínai beruházás 14 milliárd dollárt tett ki, ez minden korábbi értéknél magasabb. A beruházások értéke négy évvel ezelőtt, 2009-ben még a kétmilliárd dollárt sem érte el, 2011-ben az ötmilliárdos értéket közelítette. A tavaly megkötött üzletek között óriástranzakciók is voltak, így a Chase Manhattan Plaza, a Smithfield Foods élelmiszercég vagy a Nexon olajcég amerikai egységeinek felvásárlása. A kínai vállalatok a Rhodium Group becslései szerint 2013 végén több mint 70 ezer embernek teremtettek állást Amerikában, az új beruházókon túl a már ott lévő cégek is növelték munkaerő-állományukat az év során.

A kutatóintézet az idei évre a növekedési trend fennmaradását valószínűsíti, mert az amerikai kontinens továbbra is vonzó a kínai befektetők számára. A beruházási kedvet segíti a kínai kormány ösztönző politikája és a fokozott gazdasági nyitás, de bizonyosan hozzájárul az amerikai gazdaság erősödése is - írják az elemzők.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 090 megtekintés

Videó: 48 300 420 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920729

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh