A Mennyei Birodalom megelőzte Amerikát, a külkereskedelem összértéke meghaladta a 4000 milliárd dollárt. Mérföldkőnek nevezte a 2013-as eredményt a pekingi vámhivatal szóvivője.

Kína exportja és importja is dinamikusan nőtt tavaly. A kivitel értéke 2210 milliárd dollár volt, ez 7,9%-os növekedésnek felel meg. A behozatal értéke 1950 milliárd dollárt ért el, ez 7,3%-os növekedést jelent. Többletet mutat tehát a kereskedelmi mérleg.

Ezzel szemben Amerika évek óta deficites,és a kereskedelem növekedése is jóval lassúbb. Kína tehát átvette az első helyet és nem valószínű, hogy egyhamar átadná másnak. Néhány szakértő kétkedik ugyan a pekingi statisztika pontosságában. Amikor ezt a kormányfőnek is megemlítették, akkor Li Kecsiang mosolyogva csak ennyit mondott: a statisztikát is emberek csinálják. Sok kínai cég a vámcsalás érdekében kozmetikázza számait, de szakértők szerint ez más országokban ugyanígy előfordulhat.

Így a világnak tudomásul kell vennie, hogy az amerikai hegemónia ezen a téren is megtört: immár Kína lett a világ legnagyobb kereskedő nemzete.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 718 313 megtekintés

Videó: 48 929 619 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027940

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh