Az Ukrajnai válságnak nem kellene szembefordítania az Egyesült Államokat és Oroszországot - jelentette ki kedden Washingtonban John Kerry amerikai külügyminiszter.

"Ez nem egy nulla végösszegű játék, amelyben a Nyugat játszik a Kelet ellen, ennek nem így kellene lennie" - mondta Kerry, aki a brit diplomácia vezetőjével, William Hague-gel együtt válaszolt újságírói kérdésekre.

Kerry és Hague vitatta azt az ukrajnai helyzettel kapcsolatban kialakult értelmezést, amely szerint az egyik befolyási övezet a másik rovására terjeszkedik. Az amerikai külügyminiszter szerint nem az Egyesült Államoknak, Oroszországnak vagy másoknak, hanem maguknak az ukránoknak kell dönteniük saját jövőjük felől.

Hague ugyancsak cáfolta, hogy a Moszkvához igazodó Viktor Janukovics ukrán elnök eltávolítása a hidegháborús korszakra jellemző kelet-nyugati megosztottságot jelképezné.

A két külügyminiszter leszögezte: kormányaik elleneznek minden olyan kísérletet, amely arra irányul, hogy elszakítsák egymástól a nyugati és az orosz orientáltságú ukrán területeket. Az amerikai és a brit tárcavezető síkraszállt Ukrajna területi épségének védelme mellett.

John Kerry és William Hague egy, a háborúban elkövetett nemi erőszakról megrendezett konferencián vett részt az amerikai külügyminisztériumban.

Brzezinski: fel kell ajánlani Moszkvának a finn opciót

A finn modell Kijev, Brüsszel és Moszkva számára is ideális megoldást jelentene az ukrán válságra; Ukrajnának kiegyensúlyozott külpolitikát kell majd folytatnia - érvelt a Financial Times tekintélyes brit gazdasági-politikai napilapban Zbigniew Brzezinski volt amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

A kialakult helyzet megoldásában az EU-nak és az Egyesült Államoknak közösen kell fellépnie. Washingtonnak azt az egyértelmű üzenetet kellene közvetítenie Vlagyimir Putyin orosz elnök felé, hogy készen áll bevetni befolyását annak szavatolására: a valóban független és egységes Ukrajna a Finnországéhoz hasonló semleges politikát folytat majd Oroszország irányában. Ez azt jelenti, hogy egymást kölcsönösen tiszteletben tartó szomszédokként tekintenek egymásra, Kijev széles körű gazdasági kapcsolatokat épít ki Oroszországgal és az EU-val egyaránt, de nem csatlakozik olyan katonai szövetséghez, amelyet Moszkva maga ellen irányulónak tekint - írta Jimmy Carter egykori amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.

Brzezinski szerint ezzel egy időben azt is világossá kell tenni Moszkva számára: minden olyan próbálkozást, amely az Ukrajnában kialakuló demokrácia destabilizálására, Ukrajna egyes részeinek elcsatolására vagy a belső konfliktusokba való nyílt vagy titkos beavatkozásra irányul, arra késztetné az Egyesült Államokat, hogy olyan lépéseket tegyen, amelyek gazdaságilag költségesek volnának Moszkva számára. Ez jelenthet pénzügyi szankciókat, Oroszország státusának felülvizsgálatát a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) vagy a Világbankban, illetve a legfejlettebb ipari országokat és Oroszországot tömörítő G8 csoportban - sorolta a lehetőségeket Zbigniew Brzezinski, aki szerint ehhez az EU-ra is nagy szükség van, mert az unió Oroszország jelentős kereskedelmi partnere.

Mindazonáltal az EU részéről most az a legfontosabb, hogy mielőbb pénzügyi mentőcsomagot állítson össze Ukrajna számára, ebben Németországnak és az Egyesült Királyságnak kellene vezető szerepet játszania - írta az amerikai külpolitikai szaktekintély, hozzátéve, "máskülönben az ország pénzügyi káoszba süllyed".

Az ukrán belpolitikával kapcsolatban a szakértő arra mutatott rá, hogy Amerikának és az EU-nak, remélhetőleg orosz segítséggel arra kell rábírnia a felemelkedő mérsékelt politikai erőket, hogy ne a reváns és a megtorlás, hanem a politikai mértéktartás és nemzeti egység útján induljanak el.

Végezetül Brzezinski saját decemberi írását idézi, miszerint továbbra is hisz abban, hogy "inkább előbb, mint utóbb Ukrajna valóban a demokratikus Európa részévé válik, és inkább utóbb, mint előbb Oroszország is követni fogja, hacsak nem szigeteli el önmagát, és válik félig stagnáló imperialista őskövületté".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 099 721 megtekintés

Videó: 48 324 877 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6924014

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh