Az észt külügyminiszter egy kiszivárgott telefonbeszélgetés szerint nem tartja kizártnak, hogy valaki a korábbi ukrán ellenzéki vezetők közül bérelte fel azokat az orvlövészeket, akik a kijevi Majdanon tüntetőket és rendőröket öltek meg a tüntetések idején - legalábbis ezt írta szerdán hírportálján a Russia Today (RT) nevű angol nyelvű orosz állami televízió. Az észt külügyminisztérium utóbb megerősítette a kiszivárogtatott felvétel hitelességét. Azt az értelmezést viszont cáfolta, hogy az észt diplomácia vezetője megállapította volna az ellenzéknek az erőszakos akciókban való részvételét.

Az RT szerint a telefonbeszélgetés Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Urmas Paet észt külügyminiszter között zajlott le, azután, hogy az észt miniszter február 25-én, az EU-párti tüntetők és az ukrán biztonsági erők összecsapását követően látogatást tett Kijevben.

"Egyre erősebb az a vélekedés, hogy nem Janukovics állt a mesterlövészek mögött, hanem valaki az új koalícióból" - mondja Paet a felvételen. Ashton erre ezt mondta: "Azt hiszem, vizsgálódni akarunk. Úgy értem, én nem hallottam erről, ez érdekes. Istenem!"

Paet hozzátette, hogy egy, a sérülteket kezelő kijevi orvosnő ezt mondta neki: minden jel arra utal, hogy ugyanazok a mesterlövészek végeztek rendőrökkel és tüntetőkkel is. Erre utal az orvos szerint az, hogy a sebek alapján ugyanolyan típusú lövedékekre lehet következtetni. Paet azt mondta Ashtonnak, a civil aktivisták zavarónak tartják, hogy az új ukrán vezetés "nem akarja kivizsgálni, mi is történt pontosan" a Majdanon. Azt tapasztalta, hogy a civilek nem bíznak az új koalíció politikusaiban.

"Az észt külügyminiszter mélységesen sajnálja, hogy kiszivárgott a közte és Ashton között lezajlott telefonbeszélgetés, mindazonáltal megerősítjük a felvétel hitelességét" - mondta szerda délután a politikus szóvivője. Korábban Paet annyit mondott, hogy bár valóban megtörtént a beszélgetés, még nem hallgatta meg az internetre felkerült hanganyagot, így elzárkózik a további kommentároktól.

A szóvivő egyben arról tájékoztatott, hogy Paet a beszélgetés során aggodalmát fejezte ki az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. "Visszautasítjuk azt az állítást, amely szerint a külügyminiszter úr megállapította volna az ellenzéki erők erőszakban való részvételét" - tette hozzá.

A beszélgetést állítólag az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Viktor Janukovics volt elnökhöz hű tisztjei töltötték fel az internetre. Az SZBU lehallgatta Paet és Ashton beszélgetését.

Az orosz külügyminisztérium szerdán csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy az Európai Unió nem hajlandó kommentálni a kiszivárgott Paet-Ashton beszélgetést, hiszen "az EU-országok vezető tisztségviselői nem is olyan régen sűrűn kommentálták a Nuland-hangfelvételt". (Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes egy február elején kiszivárgott beszélgetés során - amelyet Geoffrey Pyatt kijevi amerikai nagykövettel folytatott - nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel mondott véleményt az Európai Unió Ukrajna-politikájáról.)

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 861 megtekintés

Videó: 48 306 811 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921476

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh