A Roszatom a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséghez fordul (NAÜ) azzal a kéréssel, hogy ellenőrizze az ukrajnai atomerőművek biztonságának biztosítását.

Ezt az orosz miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Rogozin jelentette be, aki beszámolt a Roszatom terveiről Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A jelenlegi instabil politikai és gazdasági helyzetben, Ukrajnában az atomerőművek biztonságának biztosítási kérdése már nem csak belpolitikai, hanem külpolitikai probléma is.

Ma Ukrajna területén 4 atomerőmű 15 energiablokkja működik, továbbá ott van még a Csernobili atomerőmű 4 nem működő blokkja is. Az állomások normál üzemmódban működnek, ugyanakkor vannak indokolt félelmek azok őrzésének megbízhatóságával kapcsolatosan – mondta Rogozin. Ezek az objektumok egy olyan helyzetben, amikor az országnak gyakorlatilag nincs vezetése és káosz uralkodik, vonzzák a szélsőségeseket és azokat, akik ezt zsarolásra használják fel, hogy elérjék politikai céljaikat.

Ezen kívül, az elmúlt időszakban problémák merültek fel a nukleáris fűtőanyag szállításával kapcsolatban Ukrajnán keresztül Kelet-Európába. Nem szállítanak Ukrajnába, ahol az üzemanyag tartalék csak egy hónapra elegendő. A helyzet nem csak fizikai fenyegetést foglal magába, de gazdasági kockázattal is jár Oroszország számára.

Ma ezeknek az objektumoknak a védelmét magán cégek, valamint az ukrán Belügyminisztérium és Biztonsági Szolgálat erői látják el. Ugyanakkor a kialakult helyzet fényében a védelem problémája lesz a domináns.

Ezt mondta az Oroszország Hangjának az orosz parlament nemzeti erőforrás bizottságának elnökhelyettese, Makszim Singarkin:

Jelenleg a nukleáris objektumok biztonságának a biztosításában nem csak az energia-előállítás normáinak betartása a legfontosabb, hanem az atomerőművek, mint veszélyes objektumok védelme is. A működő reaktorokon kívül vannak ott még egyéb berendezések, amelyeknek szabotálása beláthatatlan következményekkel jár. Ahhoz, hogy ne robbanjon fel a nukleáris fűtőanyag, nem csak magát az állomást és annak környékét kell megvédeni, hanem annak energetikai rendszerét is.

Világosan látszik, hogy ma nem elegendő biztonságiak és videokamerák jelenléte az ukrán stratégiai objektumok védelmére. A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy egy atomerőmű körüli helyzet súlyosbodásakor a védelmet speciális, erre felkészített egységeknek kell ellátni, amelynek megléte jelenleg Ukrajnában nagy kérdés.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 095 684 megtekintés

Videó: 48 322 269 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923761

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh