Az Obama-kormány nyomást gyakorol amerikai energetikai, pénzügyi és ipari nagyvállalatokra annak érdekében, hogy azok csúcsvezetői az ukrajnai orosz beavatkozás miatt ne vegyenek részt a májusi szentpétervári gazdasági fórumon, amelynek házigazdája Vlagyimir Putyin orosz elnök lesz - írta keddi számában a The New York Times.

Az amerikai kormányzati lobbizás egyebek olyan, az orosz piacon komoly érdekeltséggel rendelkező multinacionális cégeket érint, mint az Alcoa, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley vagy a ConocoPhillips. A várakozások szerint csaknem az összes amerikai vezérigazgató le fogja mondani a rendezvényen való részvételt, noha annak honlapja még most is többek részvételével számol.

Washington azzal érvel a csúcsvezetők távolmaradása mellett, hogy azok részvétele a szentpétervári rendezvényen propagandaeszközzé válhat Moszkva kezében. Noha az Egyesült Államok által bevezetett szankciók nem zárnák ki, hogy az amerikai cégek jelen legyenek a hasonló rendezvények, azok várhatóan csak alacsonyabb beosztású vezetőket küldenek majd el a fórumra.

Ugyanakkor attól tartanak, hogy a legfelső szintű képviselet híján fontos üzleti lehetőségektől eshetnek el az európai és ázsiai vetélytársaikkal szemben. Az érintett cégek számára nincs jó megoldás, ugyanis bármely döntésükkel kivívhatják vagy az orosz vagy az amerikai kormány neheztelését.

A lap felhívta a figyelmet arra, hogy Washington tavaly kifejezetten bátorította az amerikai vállalatvezetők szentpétervári jelenlétét. Akkor a General Electric, a Deere & Co., a Citigroup, a MetLife, az Alcoa, a ConocoPhillips, az ExxonMobil, a Visa, a Chevron, a Hill & Knowlton és a Cisco is csúcsszinten képviseltette magát.

Az 1997 óta megrendezett Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum, amelynek védnöke az ország elnöke, egyfajta "orosz Davos", amelyen rendre megfordulnak a nemzetközi gazdasági élet legfajsúlyosabb szereplői. Az idei tanácskozást május 22. és 24. között rendezik meg.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 822 megtekintés

Videó: 48 286 003 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919380

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh