Tartósan NATO-csapatokat kellene állomásoztatni egyes kelet-európai államokban. Erről Philip Breedlove tábornok, a NATO főparancsnoka beszélt Kanadában. Felülvizsgálná a szövetség hidegháború végét követően hozott döntéseit is.

A NATO-nak meg kell fontolnia azt a lehetőséget, hogy tartósan csapatokat állomásoztasson egyes kelet-európai országokban – mondta kedden Philip Breedlove tábornok, a szövetség katonai főparancsnoka. A tábornok Kanadában egy sajtótájékoztatóján beszélt erről. Azt mondta a NATO-nak meg kell vizsgálnia, mennyire áll készen arra, hogy válaszoljon az új politikai helyzetre és azokra a kihívásokra, amelyek a Krímben és Kelet-Ukrajnában keletkeztek Oroszország fellépése nyomán. A válaszadási képességek keretében át kell tekinteni azt is, hogyan kell elhelyezni a jövőben a NATO erőit.

Az amerikai légierő-tábornok szerint a felvetést a tagországok vezető tisztségviselőivel is ismertetik majd. A NATO tagjainak állam- és kormányfői szeptemberben csúcsértekezleten találkoznak Walesben, de ezt megelőzően már a védelmi és külügyminiszterek is eszmét cserélnek arról, hogy megfelelő-e a NATO jelenléte Európában. Breedlove szerint felül kell vizsgálni azokat a döntéseket, amelyeket a hidegháború befejeződése után hoztak.

Breedlove arra is kitért, hogy az ukrán válság kezdete óta tett NATO-intézkedések védelmi jellegűek, amelyek célja támogatni a szövetség kelet-európai tagjait. A NATO nem kívánja provokálni Oroszországot - mondta.

A NATO az ukrán határ menti orosz csapaterősítést követően megerősítette jelenlétét a balti országokban, Lengyelországban és Romániában, de ezek az intézkedések a tervek szerint csak év végéig maradnak érvényben.

A NATO katonai főparancsnoka szerint az orosz hadsereg egységei nem fognak bevonulni Ukrajna keleti részébe, mert Moszkva más eszközökkel is el tudja érni céljait. Philip Breedlove tábornok erről Kanadában, egy ottawai védelmi konferencián beszélt hétfőn.

Breedlove biztos abban, hogy különleges orosz egységek már tartózkodnak Ukrajnában. Néhány nappal ezelőttig úgy gondolta, hogy a fő erők is bevonulnak, és igyekeznek összeköttetést biztosítani Oroszországgal a Krím felé, de most már másképpen vélekedik. "Ma már nem hiszem, hogy ez a következő lépések legvalószínűbb forgatókönyve. Most már azt gondolom, hogy Vlagyimir Putyin elnök el tudja érni céljait Kelet-Ukrajnában úgy is, hogy erőinek soha nem kell átlépniük a határt" – mondta Breedlove, mert szerinte Moszkvának így is megvannak a képességei arra, hogy növelje Ukrajna instabilitását.

Az amerikai tábornok úgy vélte, az orosz vezetés eszközei közé tartozik az ukrán kormány szavahihetőségének megtépázása, a zavargások segítése, illetve megteremteni a hátteret egy olyan szeparatista mozgalom tartós tevékenységéhez, amely biztosítani képes, hogy Oroszország elegendő befolyással rendelkezzen Kelet-Ukrajnában.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 696 283 megtekintés

Videó: 48 907 561 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7023728

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh