Barack Obama amerikai elnök sürgette orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy támogassa a békét Ukrajnában, és hogy tegyen lépéseket a feszültség csökkentése érdekében, mert ellenkező esetben újabb szankciókkal, a Fehér Ház szóvivőjének megfogalmazása szerint "további költségekkel" kell majd számolnia.

"Az elnök beszélt Putyin elnökkel és még egyszer sürgette, hogy a békét támogassa ahelyett, hogy lehetővé teszi a fegyverek és hadianyagok átjutását a határon és hogy továbbra is segíti azokat a militánsokat és szakadárokat, akik tovább destabilizálják a helyzetet Ukrajnában" - hangoztatta hétfőn Josh Earnest, az amerikai elnök hivatalnak szóvivője.

"Noha továbbra is bízunk a diplomáciai megoldásban, Oroszországnak további költségekkel kell számolnia, ha nem látunk konkrét lépéseket a helyzet csillapítása érdekében" - tette hozzá újságíróknak nyilatkozva Earnest.

A múlt héten az amerikai kormány több ukrajnai szakadárral és krími vezetővel bővítette a szankciókkal sújtott személyek listáját és kijelentette, hogy orosz csapatösszevonás folyik a két ország határán, miközben az oroszokhoz húzó szakadár fegyveresek hadfelszereléshez jutottak. Egy magas rangú amerikai tisztségviselő kijelentette, hogy Oroszországnak sebészi pontosságú szankciókkal kell szembenéznie, ha továbbra is Ukrajna destabilizálására törekszik.

Earnest szerint Obama sürgette, hogy Putyin vesse be a személyes befolyását a béke és a stabilitás elérése érdekében Kelet-Ukrajnában. Ezek a lépések magukba foglalnák a fegyverszállítások leállítását is.

A Kreml sajtószolgálatának közleménye szerint Putyin orosz elnök az amerikai kollégájával folytatott hétfői telefonbeszélgetés során azt hangsúlyozta, hogy a délkelet-ukrajnai helyzet normalizálásához elsődleges fontosságú a harci cselekmények tényleges beszüntetése és a közvetlen béketárgyalások megkezdése a szemben álló felek között.

Az orosz tájékoztatás értelmében Putyin és Obama részletesen megvitatta a súlyos ukrajnai belpolitikai válság különböző aspektusait, a helyzet rendezésének - ezen belül Petro Porosenko ukrán elnök béketerve megvalósításának - kilátásait. A két vezető egyetértett a humanitárius kérdések haladéktalan rendezésének fontosságában is, beleértve a sürgős segítségnyújtást a békés lakosság számára.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 804 821 megtekintés

Videó: 47 967 957 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6887505

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh