Óriási csalást leplezett le az állami Számvevőszék Pekingben. Az ország legfőbb aranyrudakat előállító cégei éppúgy, mint a fő felhasználók 94,4 milliárd jüan értékű aranyat fedezetként használták fel kölcsönökhöz.

Ez 15,2 milliárd dollár. Az arany pedig nem volt a cégek tulajdona a hitelszerződések idején, vagyis csalás történt, amely 1000 tonna arany fiktív létével számolt. Ebből az érintettek több mint 900 millió jüan hasznot zsebeltek be. Ez valamivel kevesebb mint 150 millió dollár. Hasonló csalást hajtott végre egy cég Csingatoban a nagy kikötővárosban. Ott réz és alumínium állt a raktáraiban, ezeket többször is fedezetként használta fel a hitelszerződések megkötésekor. Ebben az utóbbi esetben már le is tartóztatták a cég főnökét.

Kína a világ legnagyobb arany felhasználója, ezért minden ami ott történik meghatározhatja a nemesfém nemzetközi árát. A hírre csökkenésnek is indult az árfolyam, melyet persze más tényezők is befolyásolnak. A Goldman Sachs, New York-i tőzsdei óriás egyáltalán nem lepődött meg a pekingi Számvevőszék elnökének bejelentésén. Az amerikai cég szerint több mint 160 milliárd dollár olyan hitel van Kínában, amely hasonló fiktív fedezeti tételeken alapul.

Ezek a rossz hitelek -épp hatalmas összegük miatt- megingathatják az egész kínai pénzpiacot. Pekingben a gazdasági vezetés tisztában van a probléma súlyával, és igyekszik szigorítani az ellenőrzést. Amint az 1000 tonnás aranybotrány mutatja, bőven van még mit ellenőrizni a Mennyei-Birodalomban.

Forrás: asiaport,hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 066 783 megtekintés

Videó: 48 291 393 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919914

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh