Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) jóval több egyszerű amerikai vagy az Egyesült Államokban tartózkodó külföldi internethasználó kommunikációját "fogta el" 2009 és 2012 között, mint törvényesen engedélyezett külföldi célszemélyét - írta a szombati The Washington Post.

Az amerikai újság szerint a megfigyelésekről, lehallgatásokról készült fájlok bő tárházában tíz esetből kilencben nem a megfigyelni szándékozott személy akadt az ügynökség hálójába, hanem valaki más. Ezeket a fájlokat Edward Snowden, az NSA volt munkatársa bocsátotta a Post rendelkezésére. A fájlok közel fele egyszerű amerikai átlagpolgárok nevét, email-címét vagy egyéb adatát tartalmazta.

Az írás szerint a fájlokban jelentős hírszerzési értékű információk is rejlettek, köztük frissen feltárt adatok egy titkos külföldi atomprojektről, egy állítólagos szövetséges kettős játékáról, egy nem barátságos hatalom katonai nehézségeiről és amerikai számítógép-hálózatokba agresszívan behatolók kilétéről.

A kommunikációk figyelése vezetett néhány terroristagyanús személy elfogásához, köztük a pokolgépgyártó Umar Patekéhez. Ő a gyanú szerint részese volt az indonéziai Bali szigetén 2002-ben elkövetett robbantásoknak - írta a The Washington Post.

Megőriztek sok más, az elemzők által haszontalannak ítélt, intim tartalmú fájlt is szerelmi ügyekről, törvénybe ütköző szexuális viszonyokról, mentálhigiénés gondokról, politikai és vallási témájú beszélgetésekről, pénzügyi gondokról, aggodalmakról.

Az újság által áttekintett anyag mintegy 160 ezer elfogott e-mailt és gyorsüzenetet tartalmazott és 7900 dokumentumot több mint 11 ezer online számláról. Tízezernél több - célszemélyként meg nem határozott - számlatulajdonos napi életét katalogizálták és rögzítették a Post szerint.

Forrás: index.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 739 333 megtekintés

Videó: 48 946 218 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030781

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh