Hatályba helyezi pénteken az EU a hétfőn elfogadott Moszkva elleni gazdasági szankciókat – döntöttek csütörtökön a tagállamok állandó brüsszeli képviselői. A nagykövetek ugyanakkor nyitva hagyták annak a lehetőségét, hogy a hónap végén a béketerv végrehajtásának fényében felülvizsgálják a hatályban lévő korlátozó intézkedéseket.

Kétnapos vitát követően a tagállamok nagykövetei arra jutottak, hogy pénteken hatályba helyezik az Oroszország elleni újabb gazdasági szankciókat, amelyeket még hétfőn fogadott el hivatalosan a Tanács. Az intézkedések a Hivatalos Közlönyben való megjelenésük pillanatától lesznek hatályosak.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közleményében a nagykövetek döntését értelmezve aláhúzta, hogy a Tanács még a hónap vége előtt az Európai Külügyi Szolgálatnak az ukrán béketerv végrehajtásáról szóló értékelése alapján átfogó felülvizsgálatot tart majd. „Mindig is hangsúlyoztuk a korlátozó intézkedések visszafordíthatóságát és fokozatos jellegét. Ezért a felülvizsgálat fényében és amennyiben a terepen a helyzet megengedi, a Bizottságot és az EKSZ-t felkérjük, hogy terjesszenek elő javaslatokat a hatályban lévő szankciók módosítására, felfüggesztésére vagy visszavonására” – áll Van Rompuy nyilatkozatában.

Diplomaták szerint a Tanács kényszerpályára állt, amikor hétfőn egyes tagállamok kételyei ellenére a nagykövetek jogilag elfogadták az újabb gazdasági szankciókat, anélkül, hogy módosították volna a döntésre kész jogi szöveget, és a közben múlt pénteken elfogadott kelet-ukrajnai tűzszünetre való tekintettel feltételekhez kötötték volna a korlátozó intézkedések beélesítését. Ehelyett azonban már hétfőn elfogadták a szankciókat, és diplomáciai források szerint ezek hatályba léptetését jogi okok miatt nem lehetett pénteknél hosszabb ideig halogatni.

Így tulajdonképpen annyi történt, hogy az EU bevezeti a szankciókat Moszkva ellen, és a tűzszünet betartásától, valamint a béketerv végrehajtásától teszi függővé azok szeptember végi felülvizsgálatát. Ezzel szemben a másik, puhább verzióban az oroszok jó magaviseletétől tették volna függővé azt, hogy eltekintenek a szankcióktól.

A pénteken hatályba lépő korlátozások nem változtak hétfő óta, amikor is jogi értelemben is elfogadták ezeket. Az új szankciók tovább nehezítik az orosz hozzáférést az uniós tőkepiacokhoz. Uniós állampolgárok és cégek nem nyújthatnak kölcsönt az öt, orosz állam többségi tulajdonában lévő nagybanknak.

A szóban forgó pénzintézetek által kibocsátott új, 30 napnál hosszabb futamidejű kötvények, értékpapírok és más pénzügyi eszközök adásvétele is meg lesz tiltva. Ezeket a korlátozó intézkedéseket három kulcsfontosságú orosz hadiipari és olajipari cégre is kiterjesztik majd. Utóbbiak sajtóértesülések szerint a Rosznyefty, a Gazpromnyefty és a Transznyefty nevű cégek. Az említett pénzügyi eszközök kibocsátásával kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások, mint a brókertevékenység is be lesznek tiltva.

A mélytengeri, sarkvidéki olajkutatáshoz és kitermeléshez, továbbá a palaolaj kitermeléséhez nyújtott szolgáltatások, köztük a fúrás, a próbafúrások és logisztikai szolgáltatások is szankció alá esnek.

Az úgynevezett kettős felhasználású termékek és technológiák exportjának hadiipari végfelhasználókra már júliusban bevezetett embargóját úgy módosították, hogy a tiltólistára felkerült kilenc vegyes hadiipari cég, amelyek nem kaphatnak tehát ilyen termékeket.

A beutazási tilalom és vagyonbefagyasztás alá eső személyek listájára újabb 24 név kerül fel. Olyan személyekről van szó, akik az Ukrajna területi egységét sértő akciókban tevékenyen részt vesznek. Közéjük tartoznak a Donbass és a krími kormány új vezetői, orosz döntéshozók (de állítólag kormánytagok nem) és oligarchák is. Ezzel már 119 személy és 23 intézmény ellen lesznek hatályban célzott szankciók.

Az orosz vezetés már jelezte, hogy újabb uniós szankciók esetén válaszlépések várhatók. Moszkva megtilthatja például az európai légitársaságok szibériai átrepülését, ami jelentős többletköltségeket okozna számos európai légitársaságnak.

Forrás: bruxinfo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 881 333 megtekintés

Videó: 49 059 397 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053906

Jelenleg az oldalon

72
Online

Interreg CE1013 REFREsh